De uitdagingen van wonen en werken in het buitenland

Je ziet het helemaal zitten, na je studie werken in een ander land. De kans is groot dat het een leuke, leerrijke en avontuurlijke ervaring gaat worden, maar het is aan te raden om toch met een aantal zaken rekening te houden.

Extreme cultuurverschillen

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er in elk land zaken die er net even anders aan toe gaan dan jij in Nederland gewend bent. Maar de verschillen in cultuur kunnen ook zodanig groot zijn dat het nare gevolgen voor jou kan hebben, dan spreken we van een cultuurschok. Je kunt je bijvoorbeeld maar niet aanpassen aan de levenswijze, normen en waarden van het land. Je kan je dan ongemakkelijk en onzeker voelen. Maar zo een cultuurschok kan ook plaatsvinden bij terugkeer. Je hebt je bijvoorbeeld juist erg prettig gevoeld in het land waar je voor lange periode werkzaam bent geweest en je hebt je helemaal aangepast aan de omgeving. Bij terugkeer in Nederland moet je dan weer omschakelen. Een goede voorbereiding is dus niet alleen belangrijk voordat je vertrekt maar zeker ook als je weer op het punt staat terug te keren naar Nederland.

Eventuele risico’s

Werken in het buitenland kan bepaalde risico’s meebrengen. Ook hier is het afhankelijk van welk land jij uitkiest om naar toe te gaan. Het is raadzaam om niet alleen de eventuele cultuurverschillen of economische verschillen uit te zoeken maar ook bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Ga je bijvoorbeeld naar de tropen dan moet je rekening houden met de aanwezigheid van diverse insecten en parasieten. Extreme droogte (bijvoorbeeld woestijn) of kou (bijvoorbeeld ijs) kunnen weer andere risico’s met zich meebrengen.

Niet elk land biedt dezelfde kwaliteit medische zorg aan als Nederland. Op bepaalde plekken zal deze zelfs helemaal niet aanwezig zijn. Zorg er dus voor dat je van tevoren de nodige vaccinaties hebt gehad en dat je een goede verzekering afsluit. Wil je extra geruststelling? Dan zou je je kunnen aansluiten bij de IAMAT (International Association for Medical Assistance to Travelers). Deze vereniging zonder winstoogmerk is in 125 landen actief met gekwalificeerde artsen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Kijk dus ook uit met wat je eet en drinkt. De bereidingswijze van voeding kan verschillen met die van Nederland. Ook is niet elke maag opgewassen tegen kraanwater. Kies dus, vooral in het begin, voor het bereiden van je eigen eten of kies zorgvuldig een restaurant uit en koop gewoon je flessen water in de winkel.

Weg van huis

Een baan accepteren in het buitenland betekend meestal ook wegblijven van je huis en familie voor lange periode. Heimwee kennen we allemaal. Het is van tevoren niet of moeilijk in te schatten of je “last” van heimwee zal hebben. Vaak ben je zo opgewonden voor je vertrek en ben je druk met het regelen van je zaken dat je er geen tijd hebt om er bij stil te staan. Pas nadat je een tijdje op de bestemming bent en het wat rustiger is geworden, kunnen de heimweegevoelens de kop op steken. Vaak ebben ze vanzelf weg als je aan het werk bent en je beseft dat je het echt wel naar je zin hebt.

Het is aan te raden om altijd iemand in je omgeving aan te wijzen als contactpersoon naar je familie in Nederland toe. Deze persoon kan een collega of goede vriend zijn. In geval van calamiteit kan deze persoon je familie bereiken, maar ook andersom kunnen mensen de contactpersoon bereiken in het geval ze jou, om wat voor reden dan ook, niet kunnen contacteren.