Hoe blijf je in contact met de omgeving in je thuisland wanneer je in het buitenland woont?

Een nieuw avontuur geeft nieuwe impulsen en een flinke dosis energie. Misschien is dat de reden geweest om te besluiten naar het buitenland te verhuizen. Wellicht heb je je droombaan aangeboden gekregen in het buitenland of je gaat naar het buitenland verhuizen omdat je daar de liefde van je leven hebt ontmoet en jullie hebben besloten in het land van je partner te gaan wonen. Wat de reden ook is, als je verhuist naar het buitenland, laat je vrienden en familie achter. Soms kan dat een heel groot gemis zijn. Gelukkig hebben we tegenwoordig erg veel technieken waardoor het veel makkelijker is geworden om met de achterblijvers thuis te communiceren. Daar vertellen we je in dit artikel graag meer over.

Contact met familie

Skype is een zogenaamd VoIP-programma waarbij je kunt bellen via internet. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding en een apparaat dat Windows, macOS, Linux, iOS, Android en Windows Phone ondersteunt. Met Skype kun je gratis online bellen, maar je kunt ook berichten sturen. Het leuke aan Skype is dat je niet alleen met elkaar kunt praten, maar dat je elkaar ook kunt zien. Je laat je familie dan ook heel eenvoudig meegenieten van je nieuwe appartement en de gezonde bruine kleur die je in je nieuwe thuisland hebt opgedaan. Ook is het leuk om een blog bij te houden waar je iedere dag of iedere week een soort verslag op bijhoudt. Op deze manier kunnen de mensen thuis heel makkelijk volgen hoe het met je gaat en wat je bezighoudt. Je kunt ze vragen of ze na het lezen een reactie willen achterlaten zodat je weet dat er aan je gedacht wordt. Probeer in je budget rekening te houden met reizen terug naar huis. Probeer van tevoren al een datum te prikken waarop je weer even naar huis terugreist om vrienden en familie te bezoeken. Natuurlijk hoeft het geen eenrichtingsverkeer te zijn en is het ook erg leuk wanneer je familie en vrienden jou eens bezoeken. Het geeft je de kans om bij te praten en hen te laten zien waar je nu woont en wat je bezighoudt. Maken ze er een langere vakantie van, kijk dan of je in de gelegenheid bent om samen wat te gaan reizen.

Terug naar je eigen cultuur

Je wilt grip houden op je eigen afkomst, zeker als de nieuwe cultuur en alle indrukken op zijn tijd nogal overweldigend zijn. Probeer dan ook dat contact met Nederlandse gewoonten en gebruiken te houden. Vraag familie of ze zo nu en dan wat lekkere dingen die typisch Nederlands zijn naar je willen opsturen. Maak voor je vertrek een lijstje met lekkere dingen vanuit thuis. Dan weet je familie precies waar jij intens blij van kan worden. Zo’n verrassingspakket helpt je snel en eenvoudig het gemis te verzachten. Kook eens in de zoveel tijd eens een echt Nederlands gerecht en draai dan typisch Nederlandse muziek. Nodig eventueel je nieuwe vrienden uit om kennis te maken met deze Nederlandse dingen en vertel ze meer over je thuisland. In grote steden worden er wel eens Nederlandse evenementen gehouden, bezoek er eens een. Ook hebben de grotere steden wel kroegen en restaurants met Nederlandse eigenaren. Wellicht heb je via een cursus al wat Nederlanders ontmoet. Ga samen met hen wat doen om weer even contact te krijgen met de Nederlandse cultuur. Laat dit echter niet overheersen en probeer vooral ook snel te wennen aan de cultuur van je nieuwe thuisland. Desondanks zorgt het in contact blijven met die typisch Nederlandse dingen er wel voor dat de heimwee wegblijft.

Onze nieuwsbrief maakt emigreren nog leuker. Schrijf je vandaag nog in en ontvang nog meer inspirerende tips over wonen in het buitenland.