Je CV schrijven voor een baan in het buitenland

Het maken van een goed en relevant CV voor een baan in het buitenland is al een kunst opzich. Je moet nadenken over de structuur en ervoor zorgen dat je CV alle relevante informatie bevat. De meest voorkomende manier om je CV te schrijven is om je opleiding, werkervaring en prestaties op een rijtje te zetten, met je huidige of laatste werkervaring bovenaan. Op je CV moet je ook je vaardigheden en de dingen die je bereikt hebt in je carrière belichten.  

Enkele belangrijke punten om in je achterhoofd te houden:

 
  • Zorg voor een duidelijke structuur - je CV moet niet moeilijk te lezen of te begrijpen zijn. Een voorbeeld van een structuur zou kunnen zijn:
    • Persoonlijke informatie
    • “Over jou” gedeelte
    • Samenvatting
    • Werkervaring en prestaties 
    • Opleiding
    • Vaardigheden en kennis
    • Vrijwilligerswerk
    • Talen die je spreekt
  • Zet je ervaring in chronologische volgorde. Dit betekent dat je laatste baan/opleiding bovenaan moet staan.
  • Vermijd tijdskloven in je CV - maar als je ze hebt, wees dan eerlijk over de reden (misschien ben je je baan kwijtgeraakt tijdens de pandemie en heeft het even geduurd voordat je een nieuwe baan vond), maar het is niet aan te raden om teveel details te gevens als de reden een persoonlijk kwestie was!
  • Gebruik een professionele foto, als je er één wilt toevoegen. Hoe dan ook, het is geen must.
 

Pas je CV aan op basis van de functie en het land

Writing a CVAls je van plan bent om je CV voor een baan in het buitenland te schrijven, is het gebruikelijk om je CV in het Engels te laten vertalen. Het is belangrijk om je CV niet alleen in Google Translate te laten vertalen en op het beste te hopen. Je moet er ook voor zorgen dat je tekst professioneel is en afgestemd is op de baan die je zo graag wilt. Denk ook aan de kleine dingen, zoals het correct vertalen van de functietitels die je hebt gehad en hoe je data kunt vermelden. Vergeet ook niet dat maanden met hoofdletters worden geschreven: “January”. Daarnaast wil je je CV op maat maken, zodat het bij het bedrijf, de baan en de locatie past. Dit zijn namelijk allemaal belangrijke factoren om in je achterhoofd te houden tijdens het schrijven van je CV. Begin met het zorgvuldig doornemen van de functieomschrijving, wat zoekt de werkgever precies? Nog specifieker; welke woorden en zinnen gebruiken ze? De vaardigheden die in de vacature worden benoemd, kunnen bijvoorbeeld zijn: sterke communicatieve vaardigheden, een vriendelijke persoonlijkheid en de bereidheid om net dat stapje extra te zetten. Dezelfde woorden en zinnen moeten ergens in je CV terugkomen, op deze manier benadruk je namelijk dat je hebt wat nodig is voor de baan.  Een andere goede tip is om de website van het bedrijf te bezoeken om te checken hoe ze zichzelf positioneren, gebruiken ze een speelse of een meer serieuze toon in hun teksten? Pas je CV aan naar wat je ziet. Je zult ook wat meer onderzoek moeten doen naar het bedrijf, misschien hebben ze een aantal waarden of doelen die je in jouw voordeel kunt gebruiken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het doel gesteld hebben hun klanttevredenheid binnen een jaar tot 100% te laten groeien. Hieraan kun je dan een zin in je CV wijden, bijvoorbeeld: ‘’In mijn vorige functie heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van een vragenlijst die uiteindelijk de klanttevredenheid verhoogd heeft.’’  Tot slot is het belangrijk om je CV naar het land van de baan aan te passen. Je wilt benadrukken dat je klaar bent om naar het buitenland te verhuizen en dat je het gevoel hebt dat dit de juiste keuze is voor je carrière. Je kunt ook taalvaardigheden benoemen die passen bij zowel de baan als het land waar je mogelijk naartoe verhuist. En als je de taal van tevoren niet beheerst, kun je benoemen dat je bereid bent om een taalcursus te volgen. Naast taalvaardigheden, kun je ook vaardigheden betreft het verhuizen naar het buitenland benoemen. Bijvoorbeeld dat je georganiseerd bent, bereid bent om buiten je comfortzone te stappen en dat je altijd open staat voor nieuwe uitdagingen en om jezelf te herontdekken.  

Gebruik een sjabloon voor een cool ontwerp

Een opvallend CV kan een groot verschil maken wanneer je op een baan in het buitenland solliciteert. Er zijn vaak veel mensen die op dezelfde functie solliciteren en dat betekent dat het recruitment team veel CV’s ziet en doorneemt zodra het rekruteringsproces begint. Er is niets mis met het hebben van een eenvoudig CV met daarop al je prestaties. Echter, als je iets nieuws wilt proberen is het heel gemakkelijk om sjablonen te vinden die je heel simpel zelf in kunt vullen. Bijvoorbeeld in Word, waar je gratis templates voor CV’s met coole ontwerpen kunt vinden. Overdrijf echter niet, uiteindelijk moet je CV er netjes een professioneel uitzien. Als je geen gebruik wilt maken van een sjabloon, zorg er dan voor dat het ontwerp netjes en clean is. Gebruik bijvoorbeeld een eenvoudig lettertype dat gemakkelijk te lezen is, zorg ervoor dat er tussen alle alinea’s evenveel ruimte zit en trek de aandacht van de lezer met opsommingstekens bij het opsommen van dingen. 

Steek moeite in je samenvatting 

ideas for a CVBovenaan je CV hoort een korte samenvatting te staan met daarin je referenties, wat je een bedrijf kunt bieden en waarom je perfect zou zijn voor de baan waarop je solliciteert. Deze samenvatting moet ook jouw professionele prestaties en ervaringen die relevant zijn voor de baan benadrukken. Vermijd het gebruik van clichés, zoals “harde werker” en “goed in multitasken”. De samenvatting is als het ware een voorproefje van wat later uitgebreid wordt uitgelegd in je CV. Zorg ervoor dat de samenvatting uit maximaal 5 zinnen bestaat. Voorbeeld: Ervaren klantenservice medewerker met meer dan 2 jaar ervaring die zich inzet om altijd 100% klanttevredenheid te bereiken. Zelfmotiverend, resultaatgericht en in staat om zich aan te passen aan snelle veranderingen. Heeft aangetoond behoeftes aan verandering te identificeren en winstgevende oplossingen voor zowel het bedrijf als de klant te vinden. Werd voor 5 opeenvolgende maanden tot medewerker van de maand verkozen.  

Noem enkele prestaties

Het is gebruikelijk om te vermelden wat je hoofdverantwoordelijkheden waren in je vorige functies, bijvoorbeeld dat je de belangrijkste communicatie tussen verschillende teams verzorgde of dat je de economische groei van het bedrijf bijhield. Hoewel dit goede punten zijn, moet je ook een aantal van je prestaties vermelden. De mensen die je gaan aannemen willen weten wat je hebt bereikt in je vorige functies, niet specifiek wat je zoal elke dag hebt gedaan. Denk aan dingen die je hebt gedaan die een verschil hebben gemaakt bij je vorige bedrijven. Misschien heb je een sjabloon gemaakt voor je collega’s die ze konden gebruiken bij het schrijven van de nieuwsbrief van het bedrijf en heeft dat het bedrijf uiteindelijk veel tijd en moeite bespaard? Dit is een goed voorbeeld om te benadrukken, omdat het laat zien dat je creatief en oplossingsgericht bent.   

Vermijd deze fouten

 
  • Maar één CV schrijven voor alle banen in het buitenland waarop je solliciteert - Geen enkele baan is hetzelfde en daarom moet je CV er ook niet hetzelfde uitzien voor elke functie waarop je solliciteert. Zoals eerder benoemd, wil je je ervaringen en vaardigheden afstemmen op de baan die je wilt, het bedrijf en het land waarin je wilt werken. Op deze manier zien recruiters de vaardigheden en prestaties die passen bij de rol die ze willen invullen. 
 
  • Typefouten - Dit is misschien wel de meest voorkomende fout in CV’s en ook de meest voor de hand liggende fout die je wilt vermijden. Typefouten worden gemakkelijk voorkomen door iemand anders je CV te laten lezen voordat je het verstuurt, op deze manier kunnen ze ook eventuele grammaticale fouten en verkeerd gespelde woorden eruit halen. Maar zelfs daarna moet je het eigenlijk dubbel en zelfs driedubbel controleren voordat je het verstuurt.  
 
  • Het niet benoemen van onbetaalde ervaring - Voor jongere mensen die op zoek zijn naar hun eerste startersfunctie is het belangrijk om alle relevante ervaring die je hebt, te benoemen, zelfs als het gaat om onbetaalde stage. Dit kan ook gaan om enige verantwoordelijkheden die je op school had, zoals het runnen van de schoolkrant. Of het kan vrijwilligerswerk zijn, zoals het regelen van een strand opruimdag in je gemeenschap. 
 
  • Lieg niet - Dit punt spreekt voor zich. Zelfs als het soms verleidelijk kan zijn, is het onethisch om op je CV te liegen en bovendien zal het je blijven achtervolgen. Vroeg of laat komt je werkgever erachter. 
 
  • Vermijd clichés - Veel zinnen en uitspraken die je vandaag de dag op CV’s ziet, worden te veel gebruikt en zijn hun betekenis verloren. Zeggen dat je een “hardwerkend individu” bent, onderscheidt je niet echt van iemand anders. Probeer jezelf en je vaardigheden in plaats daarvan specifieker te beschrijven. Het is gemakkelijk om steeds terug te vallen op deze veelgebruikte zinnen als je niet in een andere taal schrijft, maar probeer synoniemen op te zoeken of vrienden om synoniemen te vragen.  
 

Voeg voorbeelden van je werk toe

Heb je een website met daarop dingen die je hebt gedaan of een portfolio met jouw werk en prestaties? Dit kunnen bijvoorbeeld dingen zijn die je hebt gedaan voor een website, zoals het schrijven van de teksten, codeerwerk of misschien heb je de website helemaal vanaf nul gebouwd? Voeg een link van je werk toe aan je CV of in je motivatiebrief. Dit zijn jouw voorbeelden van werk dat je hebt gedaan en veel recruiters willen dit zien aangezien zij zo een kans krijgen om jouw vaardigheden te kunnen beoordelen.  Dit geldt ook als je diploma’s of prijzen hebt. Misschien heb je bijvoorbeeld een cursus Social Media Marketing gevolgd en heb je nu een certificaat of diploma. Of misschien heb je een beurs of beloning gekregen toen je nog op school zat. Als er ruimte voor is op je CV, moet je dit vermelden.

Wat als ik nog geen werkervaring heb?

Voor veel banen moet de sollicitant enige ervaring hebben, hij of zij moet bijvoorbeeld een diploma hebben in iets dat met de functie te maken heeft of beschikken over werkervaring in een soortgelijke functie. Echter, als je solliciteert op je eerste echte startersfunctie buiten school, en dus nog niet over dit soort werkervaring beschikt, moet je het doen met wat je hebt. Dit kan eigenlijk net zo relevant zijn. Vergeet niet, zoals eerder genoemd, je onbetaalde ervaringen te vermelden. Misschien heb je bijvoorbeeld een tijdje in het buitenland gestudeerd en heb je tijdens deze ervaring wat nieuwe taalvaardigheden opgepikt, persoonlijke groei ervaren en andere nuttige vaardigheden ontwikkeld die bij de baan passen. Misschien spreek je al drie of vier talen, niet perfect maar wel voldoende om je te kunnen redden, en kun je deze taalvaardigheden in je voordeel gebruiken. Of misschien heb je vrijwilligerswerk of een onbetaalde stage in het buitenland gedaan waarvan je dingen hebt geleerd die nuttig kunnen zijn voor de functie waarop je solliciteert. Als je dingen hebt gedaan zoals afval opruimen op het strand of geldinzamelingsacties, kun je dit ook zeker benoemen omdat het laat zien dat je gedreven bent en bereid bent om voor verandering te werken.

Zorg ervoor dat je referenties up-to-date zijn

Colleagues talkingJe bent niet verplicht om referenties op je CV te zetten, sommige mensen zetten namelijk gewoon een zin op hun CV, zoals bijvoorbeeld: “referenties kunnen op aanvraag worden verstrekt”. Dit betekent dat je referenties zult verstrekken als het bedrijf hierom vraagt. Echter, het toevoegen van referenties kan je CV meer geloofwaardigheid geven en laten zien dat je mensen kent die jouw vaardigheden en competenties kunnen beamen.  Als je je referenties wilt vermelden, zorg er dan voor dat ze actueel en relevant zijn en vergeet niet om de mensen die je als referentie wilt opgeven te vragen of ze dat goed vinden.  Één referentie is genoeg, tenzij er om meer referenties worden gevraagd. Het moet iemand zijn die je goed kent en kan vertellen over hoe je presteert op het werk. Dit kan een voormalige of huidige collega zijn of een voormalige of huidige manager/baas. Als je net bent afgestudeerd, vraag dan een leraar om je referentie te zijn. Zorg ervoor dat je hun naam, titel/functie en contactgegevens, bijvoorbeeld een e-mailadres of een telefoonnummer, vermeldt. 

Stijl je CV op basis van het land

Een ander punt om in je achterhoofd te houden is dat veel landen hun eigen voorkeuren hebben als het gaat om de stijl en lay-out van het CV. Zo schrijf je bijvoorbeeld een CV voor een baan in Spanje heel anders dan voor een baan in het Verenigd Koninkrijk.  Als je op zoek bent naar een baan in het buitenland, dan zijn er een aantal gemeenschappelijke aspecten die je op je CV vermeldt, zoals je taalvaardigheid en in de meeste landen wordt het ook gewaardeerd als je een foto van jezelf toevoegt. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:
  • Spanje - CV moet persoonlijke informatie bevatten zoals je volledige adres, je geboortedatum en geboorteplaats en je nationaliteit. Voeg ook een foto toe.
  • Portugal - CV moet 2-3 pagina’s lang zijn en persoonlijke informatie bevatten, zoals geboorteplaats en geboortedatum, nationaliteit en burgerlijke staat. Leg ook enige nadruk op cursussen en workshops die je bij je vorige werkgevers hebt gevolgd. Voeg een foto toe.  
  • Griekenland - CV kan 3-5 pagina’s lang zijn, je moet ten minste drie referenties vermelden, mannen moeten aangeven of ze in het leger hebben gediend en het is goed om extra tijd en aandacht te besteden aan het vermelden van werkervaring en prestaties. 
  • Italië - CV moet 1-2 pagina’s lang zijn, voeg persoonlijke informatie toe inclusief adres en telefoonnummer, mannen moeten vermelden of ze in het leger hebben gediend. Vaardigheden en doelen moeten worden benoemd in de motivatiebrief.
  • Duitsland - CV moet een foto hebben en bestaan uit 1-3 pagina’s. Voeg persoonlijke gegevens toe, zoals nationaliteit, geboortedatum en geboorteplaats, burgerlijke staat, adres en telefoonnummer. Benoem ook een aantal referenties en vertel gedetailleerd over ervaringen, opleiding, studies in het buitenland en de talen die je spreekt. 
Doe voor de zekerheid wat onderzoek naar het land van de baan en de voorkeuren van het land voor wat betreft de invulling van het CV, voordat je je sollicitatie verstuurt.   

Je bent er klaar voor - begin nu met het schrijven van je CV voor een baan in het buitenland!

Een goed CV zal je verder brengen dan je denkt. Bij het solliciteren op een baan (al dan niet in het buitenland) gaat het om het maken van een goede eerste indruk en hier bij Workwide geven we je graag de handvaten die je nodig hebt om dit te bereiken.  Een goede tip is om te beginnen met een goed CV in jouw eigen taal om dan vervolgens wat tijd en moeite te steken in het professioneel vertalen hiervan. Vergeet niet om het duidelijk en gestructureerd te houden en om spelfouten en grammaticale fouten te vermijden. Motiveer waarom je de baan wilt en waarom je denkt dat je er perfect voor zou zijn door jouw unieke vaardigheden en competenties te benadrukken. En vergeet vooral niet om altijd iemand anders je CV en motivatiebrief te laten lezen voordat je het verstuurt! Als je CV klaar is, is de volgende stap het schrijven van een goede motivatiebrief. En we hebben natuurlijk ook een aantal nuttige tips voor dit document. 
Publicatie datum 24.11.2020
Deel op:
Word snel aangenomen
Persoonlijk advies
Topwerkgevers

Aanbevolen banen

Ontdek deze landen

Cookies

Om Werkeninhetbuitenland goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Door gebruik te maken van deze website, geeft je toestemming voor het gebruik van cookies.