Leven en werken in Lissabon

Lissabon is al geruime tijd een groeiende Europese stad bij uitstek. Beter gezegd: het nieuwe Barcelona! Het is ook eenvoudig te begrijpen waarom: het heeft een subtropisch klimaat, de kosten van levensonderhoud zijn er laag, de stad is gezegend met levendige bars en talrijke restaurants. Bovendien biedt Lissabon ook gemakkelijke toegang tot de stranden van de Algarve. Dus waarom zou je in Nederland blijven wonen – waar het leven duur is en het weer meestal grijs – als je je woonkosten kunt halveren en elke ochtend wakker kunt worden onder een zonnige hemel?

Werken in Lissabon

Lisbon square

Vacatures/ Arbeidsmarkt

Jongeren gaan niet alleen naar de City of Seven Hills voor vakanties. Ze komen hier massaal naartoe om te werken en van het leven te genieten. Lissabon kent tekorten voor zowel niet-opgeleide als opgeleide werknemers in groeiende industrieën zoals de IT-sector, de gezondheidssector, de toeristische sector, de landbouwsector en de communicatie- en call centersector. Alle sectoren zijn de laatste jaren enorm gegroeid, wat goede kansen biedt voor ieder die in Lissabon wil gaan wonen en werken.

Maar ook heel wat CEO’s van over de hele wereld kiezen Portugal als thuisbasis om Shared Services Centers en BPO’s op te richten en hun bedrijf op een hoogwaardige manier te verbinden met de wereld en andere bedrijven. Altran, Cisco Systems, BNP Paribas, EUROPCAR, Fujitsu, Xerox en IBM, zijn enkele van de meer dan 450 bedrijven die vanuit Portugal uitstekende diensten verlenen in sectoren zoals financiën, human resources, IT en logistiek. Deze bedrijven zijn vaak op zoek naar gemotiveerde Nederlandstalige werknemers.

Net zoals een aantal andere grote steden, is ook Lissabon een natuurlijke bestemming voor het bevorderen van Shared Services Centres, Competence Centres en BPO’s. Simpelweg omdat de stad een zakelijke omgeving biedt en Portugal een positieve fiscale wetgeving heeft. Als je van uitdagingen en werken in een omgeving van constante verandering houdt en graag nieuwe culturen en gewoonten leert begrijpen van mensen van over de hele wereld, dan is de grenzeloze wereld van SSC’s en BPO’s in Lissabon de ideale plek voor je!

Succesvol solliciteren

Lissabon is de thuisbasis van de beste banenmarkt in Portugal en de economische situatie is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Plaatselijke kranten (Correio da Manhã, Diário de notícias en Publico), persoonlijke contacten, uitzendbureaus en Workwide zijn de belangrijkste manieren om een ​​baan te vinden in deze stad. Een Portugese CV schrijf je in het Engels en begint met de meest recente werkervaring. Als je geïnteresseerd bent in een specifiek bedrijf, kun je ook rechtstreeks contact met hen opnemen over mogelijke vacatures.

Werkomgeving/ cultuur op de werkvloer

Als nieuwe werknemer zul je extra punten verdienen bij je Portugese collega’s en baas als je probeert om hen in het Portugees aan te spreken en respect toont voor hun gebruiken. De Portugezen zijn in het algemeen buitengewoon vriendelijke mensen, maar wanneer ze zien dat je moeite doet om hun taal te spreken, zal hun respect voor jou toenemen. Daarnaast beïnvloedt de rooms-katholieke kerk niet alleen het privéleven van de Portugezen, maar vormt ze ook de hiërarchische structuur van veel Portugese bedrijven en organisaties, waar leeftijd en anciënniteit worden gerespecteerd.

Arbeidswetgeving in Portugal

Als werknemer heb je dezelfde rechten als een Portugees op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden. De maximale wettelijke werkweek in Portugal is 40 uur. Het recht op jaarlijks verlof is minimaal 22 werkdagen. Er zijn ook 12 verplichte feestdagen en twee optionele feestdagen.

De opzegtermijn van een arbeidsovereenkomst is afhankelijk van hoelang je in dienst bent.

  • 15 dagen opzegtermijn als je minder dan een jaar in dienst bent;
  • 30 dagen opzegtermijn als je een tot vijf jaren in dienst bent;
  • 60 dagen opzegtermijn als je vijf tot tien jaar in dienst bent.

Netwerkmogelijkheden in Lissabon

Vrienden maken is overal moeilijk, maar vrienden maken in Lissabon is waarschijnlijk gemakkelijker dan in de meeste andere delen van Portugal. Deze bruisende stad heeft een enorm aantal expats en elk jaar lijken meer en meer jongeren zich aangetrokken te voelen om hier te komen wonen en werken. Er zijn dan ook heel wat uitstekende mogelijkheden om betrokken te raken bij expatgroepen in Lissabon. Je kunt bijvoorbeeld naar meetups gaan of groepen op Facebook zoeken. Populaire groepen op Facebook zijn: international friends lisbon en expats and locals in lisboa.

Wonen in Lissabon

Lisbon bridge

Accommodatie zoeken

De huurprijs van een appartement in Lissabon begint bij ongeveer € 650, hoewel er zeker woningen zijn die goedkoper zijn. Lisboetas (inwoners van Lissabon) die er al wat langer wonen, hebben langetermijn huurovereenkomsten waarbij ze slechts € 50 per maand betalen. Ja, dit is geen vergissing! Sommige bewoners, vooral in Alfama, hebben zeer goedkope huurovereenkomsten. Gebruik dus je reeds opgebouwde netwerken in Lissabon om je te helpen een woning te vinden, want heel wat jongeren voelen zich aangetrokken om in Lissabon te wonen en werken. Ook de toeristische sector groeit.

Heel wat eigenaren vinden het daarom interessanter om hun woning als Airbnb te verhuren, voornamelijk omdat ze dan minder belasting betalen. Hierdoor is er wel een tekort aan woningen ontstaan. Twee sites om je te helpen een verblijfplaats te vinden zijn: longtermletttings.com en sublet.com. Uiteraard kun je ook vastgoedkantoren aanspreken, zoals Immo Street. Gemiddeld zou je een maand of twee moeten rekenen voor het vinden van je droomwoning. Werk in die tijd aan een budget om de waarborg en eerste maand huur te kunnen betalen. Overweeg ook om een ​​goedkope plek te huren of een andere woning te delen. De huurprijs voor het delen van een appartement start aan € 250.

Wat te doen in en rond de stad

Voetbal is de favoriete sport van Lissabon. Maar er is ook volop gelegenheid om te golfen, tennissen, paardrijden en aan watersport te doen. In de stad vind je een aantal sportscholen en de Lissabon Sport Club is de belangrijkste golfbaan van de stad. Dankzij de nabijheid van het Guincho-strand is er voldoende gelegenheid voor watersportliefhebbers na de werkuren of tijdens welverdiende vakanties. Populaire activiteiten zijn zeilen, waterskiën, windsurfen en bodyboarden, maar je kunt ook naar de bioscoop gaan of heerlijk tafelen en vervolgens een van de gezellige bars opzoeken.

Internationale/ nationale gemeenschap in Lissabon

Als je graag andere Nederlandse expats in Lissabon wilt vinden of je bent op zoek naar advies van andere Nederlanders, bijvoorbeeld over welke bars in Lissabon de aankomende wedstrijd van je favoriete team zullen uitzenden of waar je in de stad Nederlandse stamppot kunt vinden? Sluit je dan aan bij de organisatie InterNations met een levendige kring van Nederlandse expats, afkomstig uit alle regio’s van Nederland. Ook het Twitteraccount van de Nederlandse ambassade in Lissabon biedt je de mogelijkheid om andere Nederlandse expats te ontmoeten.

Kosten van levensonderhoud

Portugal biedt de laagste kosten van levensonderhoud in West-Europa. Bijna alles, van accommodatie tot boodschappen, is betaalbaar en een stuk goedkoper dan in Nederland. Ook uit eten gaan hoeft niet duur te zijn. De Portugese prato do dia (de lunchspecial) heeft over het algemeen een prijs van € 8 tot € 11 per persoon en omvat een complete maaltijd, inclusief drank. Uit eten gaan is naar schatting 40 tot 50% goedkoper dan in Nederland. Boodschappen doen gemiddeld 30% goedkoper. Daarnaast zijn de huurprijzen gemiddeld 41% en de elektriciteitsrekeningen 46% goedkoper dan in Nederland.

De lokale taal leren

Als je gaat wonen en werken in Lissabon, zou je kunnen overwegen om in het Portugees te duiken. Hoewel het misschien verleidelijk is om je in het Engels uit te drukken, is het leren van de lokale taal van onschatbare waarde als je op vrije dagen of tijdens vakanties door Portugal reist of Portugese vrienden wilt maken. De beste taalscholen in Lissabon zijn: Portugese Connection, Center of Languages, Lisbon Language School en Speak. Je inschrijven voor een taalcursus is vaak een meeslepend cultuurprogramma in een internationale gemeenschap.

Aankomst in Lissabon

Lisbon skyline

Registratie & andere administratie

Omdat je de Nederlandse nationaliteit bezit, heb je het recht om zonder beperkingen in Portugal te wonen – echter zijn er enkele richtlijnen die je moet volgen volgens het Portugese immigratiebeleid. Portugal is een EU-lidstaat, wat betekent dat je als Nederlander naar Lissabon (Portugal) kunt reizen zonder visum met de bedoeling om er te wonen of te werken. Na 90 dagen moet je wel jouw aanwezigheid laten registreren bij je plaatselijk gemeentehuis (Câmara Municipal). Hiervoor heb je 30 dagen de tijd. Het registratiebewijs is vijf jaar geldig en kost € 15.

  • Geen registratie is nodig voor een verblijf korter dan 90 dagen.
  • Na de eerste 90 dagen, heb je 30 dagen de tijd om je te laten registreren in jouw plaatselijk gemeentehuis (Câmara Municipal).

Een bankrekening openen in Lissabon

Het openen van een bankrekening is een van de eerste dingen die je moet doen. Als je alle documenten bij je hebt, kun je gemakkelijk het proces in één bezoek voltooien. Bankpassen en chequeboekjes worden meestal binnen enkele dagen naar je geregistreerde adres verzonden. De benodigde documenten variëren per bank en bepaalde rekeningen kunnen andere vereisten hebben, vooral als je toegang wilt tot kredietfaciliteiten. Meestal heb je het volgende nodig: een identiteitsbewijs, belastingnummer en een bewijs van adres (recente energierekening of huurcontract).

Verzekering gezondheidszorg

Als Nederlander dekt je Europese ziekteverzekeringspas elke behandeling die je nodig hebt. Om in aanmerking te komen voor de Portugese gezondheidszorg, moet je geregistreerd zijn. Als je als Nederlander in Lissabon gaat wonen en werken, krijg je toegang tot de gesubsidieerde gezondheidszorg in Portugal, die een hoge standaard geniet. Het Portugese gezondheidszorgsysteem omvat zowel openbare als particuliere gezondheidsdiensten. Je kunt een Portugese burgerkaart of een sociale verzekeringskaart gebruiken als bewijs van verblijf om een ​​SNS-zorgkaart (cartao do utente) te verkrijgen. Deze kaart is verkrijgbaar bij gezondheidscentra.

Belastingen en sociale verzekeringsbijdragen

Als je succesvol hebt gesolliciteerd in Lissabon, zul je inkomstenbelasting betalen en heb je een Carta de Contribuinte nodig (belastingnummer). Dit nummer kun je verkrijgen door je aan te melden bij een lokaal belastingkantoor in Lissabon. Zodra je belasting begint te betalen, komt dit neer op een aftrek van ongeveer 25% van je brutoloon, inclusief de bijdrage voor sociale zekerheid. Het Portugese belastingnummer is een fiscaal identificatienummer dat niet alleen voor belastingdoeleinden in Portugal wordt gebruikt, maar ook om een woning te kopen en het uitvoeren van andere formele activiteiten.

Belangrijkste redenen om naar Lissabon te verhuizen

Wonen en werken in Lissabon is een leuke en lonende ervaring. Je geniet van lage kosten voor levensonderhoud en je bent slechts een steenworp verwijderd van Nederland. Maar wat het meest aangenaam is aan wonen en werken in Lissabon, zijn de vriendelijke mensen, de ontspannen levensstijl, het milde weer, het prachtige landschap en de ruime stranden. Dit alles wordt je volledig gratis aangeboden! Gebruik alvast bovenstaande informatie en schrijf je vandaag nog in voor de nieuwsbrief van Workwide om je te helpen je droombaan te vinden!

 

Vacature in Lissabon

vacature lisbon

vacature lisbon