Leven en werken in Tsjechië

Leven en werken in Tsjechië

Tsjechië, een buitengewone bestemming met een overvloed aan cultuur, is een populaire plek voor toeristen. Maar Tsjechië kan zoveel meer voor je betekenen dan enkel de herinnering aan een prachtig vakantieland. Misschien droom je ervan in het buitenland te leven en werken? Nou, dit moderne land met een hoge levensstandaard, uitgebreide sociale zekerheid, een toegankelijk gezondheidszorgsysteem, zeer goede onderwijskansen, een stabiele en welvarende economie en handig centraal gelegen in Europa, is het land vol werkmogelijkheden waar je gegarandeerd een succesvol nieuw avontuur kunt starten.

Werken in Tsjechië

De arbeidsmarkt

Het laagste werkloosheidscijfer van Europa vind je in Tsjechië en staat op 2,7% (2018). Jobaanbiedingen zijn gemakkelijk beschikbaar voor experts en afgestudeerden. Maar ook een gebrek aan werkervaring is niet langer een obstakel. Het aantal vacatures blijft groeien. Bij de laatste update (oktober 2018) overschreed het totale aantal beschikbare vacatures zelfs 200.000. Tsjechische bedrijven zoeken niet alleen naar werknemers voor laaggekwalificeerde banen in het buitenland, maar ook naar gespecialiseerde professionals. Een aanzienlijk deel van de buitenlanders in Tsjechië, is werkzaam in velden zoals IT en technische beroepen in het algemeen, of in BPO’s.

Ook de bloeiende toeristische sector in het land biedt veel mogelijkheden om in Tsjechië te werken. Aangezien veel vrijetijdsactiviteiten op toeristen zijn gericht, zijn banen op dit gebied vaak geschikt voor buitenlandse werknemers die andere talen dan het Tsjechisch spreken. Aangezien Engels de internationale taal van het bedrijfsleven is en Duitsland de belangrijkste handelspartner van Tsjechië is, zijn buitenlanders die Engels en Duits spreken zeer gewild.

Als je over de juiste kwalificaties beschikt, kun je mogelijk een job in het onderwijs vinden in een privéschool of voor een groot internationaal bedrijf. Een universitair diploma en/ of een onderwijscertificaat (zoals TEFL) plus enige ervaring in het onderwijs zijn over het algemeen vereist.

Bovendien zijn BPO’s (dienstencentra) ook niet weg te denken. De BPO-markt in Tsjechië groeide in de periode 2014-2019 met 16,33%. Privatisering in Tsjechië heeft geleid tot deze sterke groei en veroorzaakt een golf van verschillende nieuwe investeringen in het land. De gunstige economische omstandigheden, de strategische geografische ligging, de ontwikkelde infrastructuur met betrekking tot transport en logistiek maken het een van de gunstigste locaties voor BPO. Door deze BPO’s zijn erg interessante banen ontstaan voor buitenlanders. Een belangrijke trend in deze markt is de toenemende vraag naar finance en accounting outsourcing. De uitbesteding mogelijkheden van F&A van CEE trekken toonaangevende bedrijven aan zoals Citigroup, Philips, GE Money Bank, Deutsche Bank en Morgan Stanley om centra voor accounting captives in de regio te bouwen.

Op de website van Workwide kan je niet alleen lezen over de vele voordelen van werken in het buitenland, maar je vindt er ook tal van openstaande vacatures. Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang alle vacatures en nieuwsberichten over wonen en werken in het buitenland in je inbox!

Arbeidsvoorwaarden

De standaard werkweek in Tsjechië is wettelijk geregeld op 40 uur per week (42,5 uur inclusief een pauze van een half uur voor de lunch) en is meestal verdeeld in vijf werkdagen van acht uur. De lunchpauze geldt wel niet als werktijd. Grotere bedrijven hebben de neiging om zogenaamde “collectieve contracten” te hebben die hun specifieke arbeidsvoorwaarden uiteenzetten (bijvoorbeeld werkuren, overuren, recht op vrije tijd, vakantiegeld, extra pensioenfondsen, enz.).

Sommige werkgevers stellen hun werknemers in staat om te werken aan flexi-tijd. Dit betekent dat hun werktijden zijn verdeeld in vaste kern en flexibele delen. De kern uren worden bepaald door de werkgever en de werkuren van het flexibele gedeelte mogen bepaald worden door de werknemer. De kern en de flexibele gewerkte uren moeten wel overeenstemmen met de standaard werktijd van de werknemer. De regels voor kern- en flexibele uren worden meestal schriftelijk vastgelegd in de richtlijnen van de werkgever.

Een arbeidsovereenkomst vermeldt meestal een brutoloon. Elke werknemer moet zijn bijdragen voor ziektekostenverzekeringen (4,5%) en sociale zekerheid (6,5%) en voorschot op inkomstenbelasting (15%) van dit brutoloon aftrekken. Nadat deze zijn afgetrokken, is het restant het nettoloon dat de werknemer ontvangt. De arbeidsovereenkomst kan een proeftijd omvatten, die maximaal drie maanden mag duren.

In juridische termen zijn er drie soorten vakantie: het jaarlijks verlof, vakantie voor gewerkte dagen en extra vakantie. Het jaarlijks verlof bestaat uit 28 dagen. Voor degenen die geen recht hebben op jaarlijks verlof (omdat ze niet voldoen aan de minimumcriteria), is er vakantie voor gewerkte dagen. Voor elke 21 gewerkte dagen heeft de werknemer recht op 1/12 van de gebruikelijke jaarlijkse vakantie. Extra vakantiedagen worden gegeven aan werknemers die ondergronds werken of die een veeleisende vorm van werk verrichten.

Opzegtermijn

  • Algemene opzegtermijn voor werknemer en werkgever: 2 maanden
  • Collectieve opzegtermijn werkgever: 30 dagen

Solliciteren in Tsjechië

Je bent aangekomen in Tsjechië en wist je al goed te settelen. Nu nog succesvol solliciteren! Dit doe je doe je door bijzonder veel aandacht te besteden aan je CV en motivatiebrief. Aan je sollicitatie hoef je geen certificaten en referenties toe te voegen. Houd je sollicitatie ook zo beknopt mogelijk en geef aan waarom jij specifiek gekwalificeerd bent voor de openstaande vacature. Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, ligt het belangrijkste en misschien ook wel het moeilijkste nog voor je. Maar geloof vooral in jezelf! Je mogelijk toekomstige werkgever zal je zelfvertrouwen opmerken. En omdat de selectieprocedure in Tsjechië erg formeel is, houd je je beter aan de beleefdheidsregels. Ook het dragen van gepaste kleding is een eerste stap naar succes.

Aankomst in Tsjechië

Tsjechië uitkiezen als land waar je je wilt vestigen om te wonen en te werken, brengt je niet alleen het voordeel om in een prachtig en goedkoop land te leven, maar ook dat je voor een verblijf in Prague at summer day Tsjechië geen visum hoeft aan te vragen. Net als Nederland is Tsjechië lid van de EU en hierdoor mag je als EU-burger gaan en staan waar je wilt (binnen de EU). Op deze manier kun je vrij eenvoudig afreizen naar Tsjechië om werk en een woonst te zoeken.

Werk- en verblijfsvergunning

Sinds 1 mei 2004 heb je als Nederlandse burger geen visum of andere vergunningen nodig om te reizen, wonen en werken in Tsjechië. Je kunt dus onbeperkt naar Tsjechië gaan en er verblijven. Het enige wat je nodig hebt, is een geldig paspoort of identiteitskaart.

Belangrijke ID-nummers

Buitenlanders die in Tsjechië wonen, kunnen voor persoonlijke of praktische redenen hun domicilie-adres officieel laten registreren in Tsjechië en een soort “burgernummer” krijgen dat lijkt op de ID-nummers van mensen die geboren zijn in het land. Om je te laten registreren, volstaat het je te melden bij de relevante autoriteiten: vaak het gemeentehuis of het plaatselijk politiekantoor (tenzij je in een hotel of vergelijkbare accommodatie verblijft). Als je langer dan drie maanden in Tsjechië wilt blijven, heb je het recht (niet verplicht) om een ​​”certificaat van tijdelijk verblijf voor een EU-burger” aan te vragen. Dit certificaat kun je aanvragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken (https://www.mvcr.cz/mvcren/article/contacts.aspx).

Bankrekening openen

Gelukkig is het openen van een bankrekening in Tsjechië een relatief eenvoudig proces, waar je zo mee klaar bent. Het enige wat je nodig hebt, zijn twee identificatiedocumenten. Deze kunnen zijn: identiteitskaart of paspoort, geboorteakte, ziekteverzekeringskaart, bewijs van adres of rijbewijs. Naast deze documenten zul je ook een eerste aanbetaling moeten maken. Deze eerste aanbetaling varieert van bank tot bank, maar ligt meestal tussen 200 en 2.000 Tsjechische kroon (CZK). Dit is geen vergoeding, maar dient als eerste betaling op je bankrekening.

Ook online bankieren zou geen probleem mogen zijn. Banken zoals Equa Bank stellen je in staat om moeiteloos en snel een ​​bankrekening online te openen. Je begint het proces door een formulier in te vullen op hun website. Ze bereiden vervolgens je rekening voor en bellen je meestal de volgende werkdag om een ​​afspraak te maken. De reden van deze afspraak is omdat het laatste onderdeel van het proces, het ondertekenen van het contract en het officieel openen van je bankrekening omvat. Dit moet persoonlijk worden gedaan in een lokaal filiaal.

Als je niet goed weet welke bank je moet kiezen, maak je dan geen zorgen! Tsjechië heeft veel banken met Engelssprekende medewerkers, waardoor het gemakkelijk is om een ​​bankrekening in het land te openen. Enkele van de meest populaire lokale retailbanken zijn Česká spořitelna, Citibank, ČSOB (Československá Obchodní Banka), Equa Bank en Expobank. Bovendien hebben de Tsjechische banken tal van internationale partners, zoals: HSBC, ING, UniCredit en nog veel meer.

Bij de meeste Tsjechische banken betaal je een vast maandelijks tarief en een kleine vergoeding voor transacties. Een uitzondering is het Expat Center in Ceska Sporitelna in Praag, dat alle bankkosten in ruil voor een hoger maandelijks bedrag elimineert. Zoals je al kon lezen, gebruikt Tsjechië als officiële munteenheid de Tsjechische kroon (CZK). De gebruikelijke maandelijkse kosten voor een bankrekening in Tsjechië bedragen ongeveer 30 tot 50 CZK.

Zorgverzekering

Van zodra je Tsjechië binnengaat als toerist, werkzoekende of werknemer, heb je een vorm van ziekteverzekering nodig. Het goede nieuws is dat de Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) je als Nederlander de toegang biedt tot medische hulp in Tsjechië. Je hebt dus recht op elke vorm van spoedeisende zorg en hoeft niet vooraf te betalen. Dit geeft je alvast bescherming als je nog werk moet vinden in Tsjechië. Genieten van de extreem goedkope Tsjechische gezondheidszorg, doe je van zodra je werk hebt gevonden. De bijdrage wordt betaald van je salaris (als je voor een Tsjechische werkgever werkt) en zij worden betaald aan een openbare ziekte verzekeringsmaatschappij. Als je zelfstandige bent of je werkt niet voor een Tsjechische werkgever, kun je kiezen met welke zorgverzekeraar je wilt samenwerken. Veel werkgevers en buitenlanders hebben een overeenkomst met Všeobecná zdravotní pojišt’ovna České republiky (algemene ziektekostenverzekeringsmaatschappij van Tsjechië) of VZP (www.vzp.cz) zoals het gewoonlijk wordt genoemd.

Salaris en Inkomstenbelasting

Het minimumloon in Tsjechië bedraagt ​​momenteel 12.200 CZK per maand. We kunnen begrijpen dat je dit laag vindt, in vergelijking met Nederland. Maar, je mag niet vergeten dat het leven in Tsjechië een heel stuk goedkoper is dan in Nederland. Dus, als je erover nadenkt, zijn de lonen in Tsjechië heel aantrekkelijk en zeker voldoende om goed te leven. Tsjechië staat niet voor niks bekend als het land met de laagste kosten voor levensonderhoud.

Als je in een kalenderjaar 183 of meer dagen in Tsjechië woont, word je gezien als belastingplichtig. Het bedrijf waar je in dienst treedt, zal de relevante autoriteiten op de hoogte brengen om je te registreren als belastingbetaler. De bijdragen worden automatisch van je salaris afgetrokken (ongeveer 8%). Uiteraard zal er in het begin wat meer papierwerk aan te pas komen. Er zal je gevraagd worden om een ​​formulier in te vullen met alle gebruikelijke details: naam, adres enz. Maar als dit eenmaal gedaan is, blijft er nog weinig bureaucratie over en ben je klaar om je nieuwe leven te starten. Zodra alles is geregeld, ontvang je een fiscaal identificatienummer (TIN – daňové identifikační číslo), dat wordt geschreven als CZ gevolgd door een nummer bestaande uit 10 cijfers en een registratienummer (identifikační číslo).

Leven in Tsjechië

Accommodaties

Je sollicitatiegesprek is uitstekend verlopen. Nu je de werkovereenkomst hebt getekend, kun je starten met het vinden van een woning. Belangrijk om te weten, is dat de huurmarkt in Tsjechië weinig tot geen regels kent en dat de huurprijzen sterk variëren, afhankelijk van het gebied, de locatie en de kwaliteit van de accommodatie. Wat vooral loont, is rustig rondkijken. Een typische prijs voor een flat in een kleine stad is ongeveer 5.000 CZK per maand. In grotere steden moet je ongeveer 7.500 CZK betalen. In Praag beginnen de huurprijzen op 12.000 CZK.

Huren vereist een beetje planning. We raden je ook aan lokale hulp in te roepen, om het proces te versnellen. Een geschikte woning vinden, kan op verscheidene manieren. Bijvoorbeeld via het internet, advertenties in kranten, vrienden of mensen die je al kent in Tsjechië. Het is een goed idee om contact op te nemen met een bekende en geverifieerde makelaar, die actief is in het gebied waar je een woning wilt huren. De grootste Tsjechische bureaus met kantoren in verschillende regio’s in de hele CZ zijn onder meer M & M Reality en AAA BYTY.CZ.

Er zijn twee soorten huurcontracten: het huurcontract en het sub-huurcontract. Beide worden gecontroleerd onder de Civil Code 1. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten contracten ligt in de duur van hun opzegtermijn. De wettelijke opzeggingstermijn voor huurcontracten is drie maanden, terwijl de opzegtermijn kan worden geregeld in sub-huurcontracten.

Meestal betaal je bij aanvang van het contract, een maand huur en een maand waarborg. Het is raadzaam om vooraf te controleren welke diensten in de huur zijn inbegrepen. Als nutsvoorzieningen, zoals water en elektriciteit, niet inbegrepen zijn, kun je overwegen om een SIPO-account aan te maken. Dit is een account waarmee je betalingen voor nutsbedrijven kunt doen. Je kunt eenvoudig een SIPO-account aanmaken in je plaatselijk postkantoor. Zij zullen elke maand automatisch de kosten van je bankrekening afschrijven. Dit is veel eenvoudiger dan op verschillende momenten betalingen verrichten voor nutsvoorzieningen.

Kosten voor levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud in Tsjechië zijn zeer laag in vergelijking met andere landen in Europa. Bovendien is leven in de Tsjechische hoofdstad Praag ook goedkoop in vergelijking met de meeste andere grote Europese steden.

Ook het vervoer in Tsjechië zul je niet erg duur vinden, omdat zowel openbaar vervoer als benzine relatief goedkoop zijn. Als buitenlander kun je een kleine auto aanschaffen voor een redelijke prijs, hoewel veel expats dit niet nodig vinden. Mede dankzij een goed ontwikkeld, betrouwbaar en goedkoop openbaar vervoerssysteem.

Eens je in Tsjechië woont, zul je merken dat je veel minder geld uitgeeft aan voedsel dan je gewend bent. Dit komt omdat levensmiddelen absoluut niet duur zijn in Tsjechië. Enkele veelvoorkomende supermarkten in Tsjechië zijn Tesco, Billa en Albert. Kleding is een van de weinige dingen die duur is in Tsjechië, met name merkartikelen. We geven je de raad te profiteren van de vele vintage kledingwinkels in Praag, waar je kwalitatief goede kleding tegen een meer betaalbare prijs kunt vinden. Uit eten in restaurants in Tsjechië kost ongeveer hetzelfde als in de rest van Europa. Alcohol en tabak zijn echter minder duur, vooral het lokaal gebrouwen bier waarvoor het land bekend staat.

Een internationale index die de kosten voor levensonderhoud van verschillende landen met elkaar vergelijkt, laat duidelijk zien hoe groot deze verschillen zijn. Niet alleen voor boodschappen, maar ook voor accommodatie en nutsvoorzieningen betaal je in Tsjechië soms 30 tot 40 % minder.

Het verkeer

Met een geldig rijbewijs in je portemonnee, ZERO-bloedalcoholconcentratie in je bloed (zoals wettelijk bepaald), je gordel netjes vastgemaakt en de koplampen aan, ben je 100% klaar om te rijden in Tsjechië! Alhoewel rijden in Tsjechië bijna hetzelfde is als in Nederland (men rijdt er ook rechts), zijn er een paar nuttige dingen om te weten. De maximumsnelheid in stedelijke gebieden is 50 km/ u, terwijl je buiten de stad tot 90 km/ u kunt rijden. Op expreswegen is de maximumsnelheid 110 km/ u, terwijl je op snelwegen niet meer dan 130 km/ u mag rijden. Respecteer deze regels voor je persoonlijke veiligheid en houd rekening met flitspalen die langs de weg worden geplaatst. Bovendien zijn de Tsjechische politieagenten erg streng.  De boete voor het overschrijden van 20 tot 30 km/ u buiten de snelheidslimiet loopt van 500 tot 2.000 CZK. Als je wordt betrapt achter het stuur onder invloed van alcohol of drugs, kun je maximaal 3 jaar gevangenisstraf krijgen, met een boete van 25-50.000 CZK er bovenop. Je kunt dus niet zeggen dat je het niet wist!

Nederlanders in Tsjechië

Expats.cz is een gemeenschapsportaal voor het bedrijfsleven en de internationale gemeenschap in Praag (Engelssprekend). Hier vind je letterlijk alles wat je nodig hebt om in Tsjechië te wonen. Van artsen, advocaten, restaurants en makelaars tot scholen, taaltrainingen en plaatsen om andere leden van de expat gemeenschap te ontmoeten. Maar omdat veel Nederlanders in Tsjechië hun geluk al hebben beproefd, zijn er ook netwerken ontstaan specifiek voor Nederlanders. In deze netwerken delen mensen hun ervaringen en geven ze advies aan elkaar. Voorbeeld van zo’n groepen zijn www.tsjechië.nl en www.nvtsjechie.com. Tevens vind je op sociale media platforms heel wat groepen en fanpagina’s. Hier kun je alvast beginnen wegdromen en contact leggen met andere Nederlanders in Tsjechië!

Tsjechie