Oplichting bij verhuizing voorkomen

Je staat aan de vooravond van de grootste stap van je leven, een verhuizing naar het buitenland. Je hebt een fantastische baan gevonden en een mooi huis en het lijkt allemaal in kannen en kruiken te zijn. Wat kan er dan nog mis gaan? Nog best veel om heel eerlijk te zijn. Oplichters die als doel hebben om geld afhandig te maken, liggen op de loer. Zeker wanneer je de valkuilen in het land van bestemming niet kent, zou je zomaar een heel makkelijke prooi kunnen zijn. Je wilt je buitenlandse avontuur niet met een zwarte rand beginnen en daarom lees je hier hoe je kunt voorkomen dat je verhuizing naar het buitenland een slechte start gaat krijgen.

Naïviteit

Je bent een man of vrouw van de wereld, of je wilt dit graag worden. Natuurlijk siert het je wanneer je uitgaat van het beste van je medemens, maar zorg ervoor dat je hierin niet doorslaat. Een hele lichte achterdocht kan zeker geen kwaad. ‘Voor niets gaat de zon op’ is altijd de juiste insteek. Vaak als iets te mooi om waar te zijn lijkt, is het ook te mooi om waar te zijn. Trek informatie die je krijgt altijd na en raadpleeg alleen betrouwbare bronnen.

Ken de partijen die je inhuurt

Doe niet zomaar zaken met de eerste de beste partij die je op internet tegenkomt. Beter is het om bij ervaringsdeskundigen na te vragen met wie zij in zee zijn gegaan en hoe ze dit is bevallen. Er zijn veel louche partijen die een slaatje uit je proberen te slaan. Gevolg is dat je een hoop geld kwijt bent en dat er alsnog niets voor je geregeld is. Er worden af en toe speciale beurzen voor expats georganiseerd. Probeer eens zo’n beurs te bezoeken en contacten te leggen. Of meld je aan op online fora om op deze wijze met ervaren expats in contact te komen. Je kunt op deze manier veel tips en ervaringsverhalen krijgen. Het is natuurlijk het beste om alleen te werken met organisaties die het land waar je je gaat vestigen kennen. Organisaties waar je aan moet denken zijn onder andere makelaars, recruiters en bedrijven die een visum voor je aan kunnen vragen. Het spreekt voor zich dat het regelen van huisvestiging en een visum bijzonder belangrijk zijn. Dit moet hoe dan ook goed, volgens de lokale regels en tegen een redelijk tarief gebeuren.

Vooruitbetaling

Het wordt vaak gezegd, maar we halen het nog maar eens aan: betaal nooit vooruit! Als een organisatie een betaling vooraf vraagt, dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Betaal pas wanneer er ‘geleverd’ wordt. Op deze wijze betaal je alleen voor de dienst en de kwaliteit waar je om gevraagd hebt. Het gebeurt nog té vaak dat mensen betalen en vervolgens nooit meer iets van de andere partij horen. Weg geld en nog steeds niet niks geregeld.

Doe altijd navraag

Helaas komt het ook in ons land voor: telefoonfraude. Naast Nederland zijn er veel landen waar mensen per telefoon mensen proberen op te lichten. Dit kan je ook gebeuren in het land waar je je gaat vestigen. Het is tegenwoordig een trend dat expats gebeld worden met de mededeling dat er iets niet klopt met hun visum of verblijfsvergunning. Maar wanneer er een bepaalde som geld betaald wordt, komt het uiteindelijk allemaal in orde. Betaal je niet, dan betekent het dat je het land uitgezet wordt. Het klinkt bij voorbaat al erg ongeloofwaardig, maar toch zijn er veel mensen die er in trappen. Vraag altijd bij de betreffende instanties of het verhaal klopt. Betaal nooit zomaar iets omdat je onder druk wordt gezet.

Wil je meer weten over wonen en werken in het buitenland? Op onze website staan erg veel interessante feiten die handig zijn om te weten voor je vertrek. Hiermee blijf je altijd op de hoogte van de ins en outs over werken en wonen in het buitenland!