Verhuizen naar Bulgarije?

Verhuizen naar Bulgarije?

Als je overweegt te verhuizen naar Bulgarije, dan vind je in dit artikel belangrijke informatie over waar te wonen, wat te verwachten en wat te overwegen voordat je verhuist.

Expats in Bulgarije zijn vaak werkzaam bij multinationals, als Engels docent of in de ICT. Als je van plan bent een baan te zoeken moet je ingeschreven staan bij het Bulgaarse Ministerie van Arbeid en Sociale Zaken .

Als je van plan bent langer te blijven dan 3 maanden moet je een ‘Type-D Visa ’ verblijfsvergunning aanvragen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken . Voor meer informatie kun je contact zoeken via migration@mvr.bg

De grootste, meest internationale en populaire steden bij de expats zijn de hoofdstad Sofia, Plovdiv, de culturele hub en Varna, het zeeparadijs van de Balkan. Terwijl de lonen lager zijn dan die in de rest van de Europese Unie, biedt Bulgarije wel goed betaalbare kosten van onderhoud, van lage huur voor appartementen tot een leuke avond uit.

Voor je gaat
Bulgarije gebruikt het Cyrillisch alfabet , dus zorg dat je het leert voor je gaat! Dit zal je helpen met de basisbenodigdheden als het lezen van borden en zorgen dat je op de juiste metro stapt. De grote steden gebruiken over het algemeen zowel het Cyrillische als het Latijnse schrift voor publieke informatie, maar het is altijd beter om voorbereid te zijn.

Overweeg om taallessen te nemen voor je vertrekt! Bulgaarse lessen zijn niet ruim verkrijgbaar bij taalcentra, maar er zijn verschillende online opties. De NHA , LOI en Laudius bieden gestructureerde en online lessen aan onder professionele begeleiding. loecson.nl biedt een gratis online zinnenboek aan, wat handig kan zijn bij het oriënteren in deze nieuwe cultuur. Je zou ook eventueel een privé docent kunnen zoeken, voor Skype of persoonlijke lessen afgestemd op jouw behoeftes.

Werk zoeken
Een baan vinden in Bulgarije lijkt misschien een grote uitdaging, maar er zijn verschillende beroepen open voor expats. De volgende websites houden een up-to-date vacature register bij voor Engelssprekenden. Daarnaast bieden ze ook andere handige informatie aan voor de Bulgaarse expats.
jobs.bg
balkaninvest.eu
expats.bg .

Kijk in de gespecificeerde secties van Sofia, Plovdiv en Varna voor meer informatie over de lokale banen.

Vinden van een appartement
Alhoewel de prijzen verschillen tussen de verschillende steden biedt Bulgarije lage huurkosten voor een centraal gelegen appartement. Je kunt jezelf wel in een positie vinden waar je het dubbele betaald als de lokale bevolking. Wil je een nieuw huis vinden probeer dan:
Pochivka.bg
Imot.bg
bulgarianproperties.com

Dit zijn betrouwbare zoekmachines voor appartementen door heel Bulgarije. Blijf je maar tijdelijk dan kun je terecht bij bgstay.com , die gespecialiseerd in short-term lease. Blijf op je hoede voor fraude ongeacht de reputatie van de zoekmachine is het internet gevuld met fraudeurs, dus zorg dat je geïnformeerd bent over de mogelijke vallen en weet hoe je ze kunt vermijden.

Sofia
Sofia, de hoofdstad, rijk aan historie en pracht en praal, huist verschillende hoofdkwartieren van internationale bedrijven waardoor het banen aanbiedt in ICT, engineering, accounting, recht maar ook in beroepen als tolk, Engels docent, grafisch ontwerp en call centers.

De stad staat bekend bij de bevolking als veilig en leuk voor jonge professionals. Openbaar vervoer is gemakkelijk te gebruiken en niet duur, met maandabonnementen voor metro, tram en bus voor slechts 25 Euro Alhoewel het OV goed ontwikkeld is zijn de online schema’s en informatie moeilijker te verkrijgen. Gebruik deze handige route planner om je reis wat eenvoudiger te maken.

Plovdiv
Plovdiv, de op-een-na grootste stad, is het meest populair bij expats en vind je in de nabijheid van Bulgarije’s industriële gebied. Hierdoor liggen er hier veel kansen bij werktuigbouwkundigen, ICT, computer wetenschappen en marketing professionals.

Varna
Varna, de stad aan de zee, heeft een toeristen economie waardoor er veel kansen liggen binnen de hospitality en MKB. Het staat bekend om zijn veiligheid en zijn lagere levenstempo, een fantastische plek om een gezin te starten.

Burgas en Ruse verdienen zeker nog waardige vermelding als je op zoek bent naar een wat rustigere plek.

Er zijn verscheidene factoren waar je rekening moet houden wanneer je een nieuwe plek jouw thuis wil maken. Overweeg wat je prioriteiten zijn, wat het beste bij je past, maar probeer vooral al een keer af te reizen naar jouw mogelijke nieuwe plek voordat je verhuist. Het is altijd beter om eerst te ‘zien, dan geloven’.