Verhuizen naar het buitenland met kinderen

Je hebt het besluit genomen om in het buitenland te gaan werken en wonen. Een spannend besluit en tevens enorm ingrijpend, vooral als je een gezin met kinderen hebt. Er zijn veel zaken die je moet regelen wil je de verhuizing voor je kinderen zo soepel mogelijk laten verlopen. Hoe plan je de verhuizing en wat is de beste tijd om de overstap te maken. En wat doe je als je uiteindelijk aan bent gekomen in het land van bestemming? Dit zijn een aantal vragen waar je voor je vertrek antwoord op zou moeten willen hebben.

De verhuizing plannen

Het ligt een beetje aan de leeftijd van je kinderen hoe je ze het beste voorbereid op een verhuizing naar het buitenland. Kinderen die nog niet naar school gaan passen zich vaak sneller aan. Er zijn bijvoorbeeld geen klasgenoten die ze gaan missen en ook spelen met buurtkinderen is vermoedelijk nog niet voor meteen. Jonge schoolgaande kinderen zijn zich veel bewuster van het ‘verlies’ van vriendjes. Zeker pubers ervaren het als een enorme verandering omdat ze door de puberteit op zich al erg met zichzelf in de knoop kunnen zitten. Laat kinderen dan ook bewust afscheid nemen van vriendjes en hun vertrouwde omgeving. Praat erover en geef daarbij aan dat ze best verdrietig mogen zijn. Spreek eventueel af dat je contact houdt bijvoorbeeld door het schrijven van brieven. Bereid je kind voor op hoe het in het andere land is, denk hierbij aan de taal en dat het best even wennen zal zijn. Eerlijkheid staat voorop, maak het niet mooier dan het is. Heb je de kans hiervoor ga dan eens samen de nieuwe omgeving bekijken zodat je kind van tevoren een beeld heeft waar het uiteindelijk gaat wonen.

Wat is de beste tijd voor de verhuizing

Welke periode je ook kiest, een verhuizing naar het buitenland zal over het algemeen een flinke impact hebben op het leven van jou en je kinderen. Om de impact zo minimaal mogelijk te houden, is het een goed idee om eerst eens op vakantie te gaan in het land waar je naartoe verhuist. De setting is ontspannen en op een plezierige en ongedwongen manier kan je kind vast kennis maken met de nieuwe omgeving. Vooral wanneer je kinderen wat ouder zijn kan emigreren heftig voor ze zijn. Als je de keuze hebt, dan raden we je aan om je kind het schooljaar in Nederland af te maken. Zodra de zomervakantie is begonnen, maak je de overstap naar het buitenland. Voordat de school in je nieuwe woonplaats begint, heeft je kind tijd om zich te settelen en nieuwe vriendjes te maken. De stap om dan voor het eerst naar school te gaan is hierdoor iets kleiner geworden, zeker doordat je kind de taal al een paar weken gehoord heeft en gewend is aan de gewoontes binnen de nieuwe cultuur.

Aangekomen in het land van bestemming

Als je uiteindelijk bent aangekomen in het land waar je je (voorlopig) gaat vestigen, dan begint het wennen pas echt. Betrek je kinderen bij de inrichting van het huis. Laat ze zelf kiezen hoe hun slaapkamer er uit komt te zien. Zorg dat het nieuwe huis hun nieuwe thuis wordt. Verken de omgeving en ga naar publieke plaatsen waar veel kinderen komen. Zo hebben ze de mogelijkheid om nieuwe vriendjes te maken en tegelijkertijd met de taal in aanraking te komen. Ga ook samen kijken bij de nieuwe school voordat ze voor het eerst naar school moeten. Kinderen pikken de taal snel op, maar als je dat prettig vindt, kun je ze een taalcursus laten volgen. Wanneer kinderen deze basis hebben, dan zullen ze zich snel thuis voelen.

Zijn jij en je gezin van plan om naar het buitenland te verhuizen, kijk dan eens rond op onze website.