Waarmee rekening houden alvorens je een enkele reis boekt

Als je beslist om naar het buitenland te gaan, is het belangrijk dat je met 2 onderwerpen rekening houdt: enerzijds de officiële formaliteiten en anderzijds moet je ook denken aan heel wat persoonlijke zaken.

Je huis verkopen, de huur van een appartement opzeggen of ontslag nemen op je huidige baan, zijn geen beslissingen die snel gemaakt moeten worden. Het is dan ook belangrijk dat vooraleer je iets concreet onderneemt, je goed nadenkt naar welk land je gaat verhuizen en welke cultuur je daar zult ontdekken.

Wat moet je zeker regelen vooraleer je effectief verhuist?

Stap 1: Het vinden van een geschikte locatie.

De meeste mensen die verhuizen blijven binnen Europa en dat is niet onlogisch. Je ben nooit verder dan 4 uur vliegen van Nederland en verhuizen binnen de EU-zone is simpel met een Nederlands ID kaart. Wil je verhuizen naar een land buiten de EU, kan je best even een kijkje nemen op site van de Rijksoverheid. Hier vind je per land de stappen die je moet ondernemen om het land te betreden.

Je moet verder ook rekening houden met het weerkundig klimaat van het toekomstig land. Een warm land is over het algemeen meer in trek bij emigranten dan een land met een minder gunstig, kouder klimaat. Laat je ook zeker inenten tegen lokale ziektes wanneer nodig.

Verder is het vanzelfsprekend dat je de taal spreekt die in het land van je bestemming wordt gesproken. Via je Smartphone kan je apps downloaden om gratis talen te leren. Indien van toepassing is het overleg met de kinderen ook van belang. Zij zullen tenslotte ook een nieuwe taal en cultuur ontdekken.

Als laatste kan je jouw toekomstige woonplaats best ook checken op economische en politieke zekerheid van het land. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan en je hebt een land gekozen waar je naar toe wilt verhuizen, dan kan het echte werk beginnen.

Stap 2: Het vinden van een baan en een woonplaats

Het vinden van een baan en een woonplaats is mogelijk de lastigste stap van heel het proces. Binnen de Schengen zone is het redelijk eenvoudig om te verhuizen, maar daarbuiten wordt het moeilijk. Je zal hoe dan ook contact moeten opnemen met de ambassade van je toekomstig land om de procedures te checken.

Voor Europa kan je een kijkje nemen op verschillende Europese job portalen, denk maar aan Eures of wihbl.nl. De meeste jobs en ook het snelste rekruteringsproces, ga je krijgen wanneer je een baan aanneemt in customer service of telesales. Dit komt door de grote vraag naar Nederlands sprekenden in lage loonkostlanden. Praag, Boedapest en Sofia zijn een voorbeeld van steden waar Nederlanders nogal snel een baan vinden. Vergeet ook zeker niet te vragen naar een zogenaamde ‘relocation package’. Dit zijn op maat gemaakte bonussen die speciaal zijn opgesteld voor anderstaligen om de immigratie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Denk maar aan de terugbetaling van het vliegticket, tijdelijk/permanent appartement, taalcursussen,…).

Een woonplaats vinden in het buitenland wordt veelal gedaan via sociale media. Er zijn talloze Facebook groepen waar verhuurders en huurders een zoekertje plaatsen. Als je zo een pagina wilt vinden, ga je gewoon naar Google Translate, je vertaalt ‘huren of kopen in toekomstig land’ en je vertaalt het vervolgens naar de voertaal waar jij naartoe gaat. De uitkomst plak je in de Facebook zoekbalk en je zult groepen vinden waar de vastgoedmarkt op wordt weergegeven.

Je moet natuurlijk voor jezelf uitmaken of je wilt gaan kopen of huren. Gebruikelijk is dat er eerst voor een bepaalde tijd wordt gehuurd en dan naar een vaste woonst op zoek wordt gegaan. Dit beperkt natuurlijk de schade mocht je toch willen terugkeren naar Nederland.

Als laatste geven we nog een algemene tip mee: probeer contact te leggen met een Nederlander/Belg die al een tijdje in je toekomstig land woont. Hij/zij heeft meestal veel connecties i.v.m. het vinden van werk en een woonst. Registreer je ook op onze nieuwsbrief en ontvang actueel nieuws aangaande wonen en werken in het buitenland.