Wat kun je doen bij heimwee in het buitenland?

Je bent er klaar voor! Emigreren naar het buitenland is een enorm avontuur en je hebt er zin in. Je verlaat het bekende en ruilt het in voor iets waar je hoge verwachtingen bij hebt. Weg van vrienden en familie en op weg naar een nieuw leven. Het is dan ook een grote tegenvaller wanneer je na een tijdje last krijgt van heimwee. Het avontuur wat je je zo groots had voorgesteld, eindigt met een domper. Het is helemaal niet raar als je last van heimwee krijgt en in dit artikel geven we je tips om heimwee te voorkomen of beter gezegd: hoe je er mee kunt leren omgaan, want heimwee is niet echt te vermijden wanneer je hier gevoelig voor bent.

Weet wat je mist

Sta voor je vertrek eens stil van wat je allemaal gaat missen zodra je geëmigreerd bent. Iedereen heeft vast wel iets wat moeilijk is om bij een vertrek naar het buitenland achter te laten. Ook al heb je op sociaal en familiaal vlak weinig binding met je thuisland, je gaat vast en zeker wel iets missen. Denk hierbij aan huisdieren die niet mee kunnen, je favoriete kroeg, je huis of de Nederlandse keuken. Erken de dingen die je gaat missen, want hierdoor zal de klap achteraf minder groot zijn. Schrijf eventueel deze dingen op en sta er bewust bij stil.

Weet waarom je gaat emigreren

Probeer naast een lijstje met dingen die je gaat missen ook een lijstje met redenen te maken waarom je juist voor emigratie hebt gekozen. De keerzijde hiervan is een lijst met ‘negatieve’ punten over je thuisland. Je gaat niet emigreren zonder reden en er bestaan vast veel positieve punten die je beslissing ondersteunen. Mis je je thuisland, dan is dat volkomen normaal. Echter, door je lijstje met redenen erbij te nemen, weet je precies weer waarom je deze stap hebt gezet.

Spullen met herinneringen

Ben je bang dat je bepaalde dingen gaat missen, probeer dan wat zaken met herinneringen in te pakken. Denk hierbij ook aan voedingswaren die je erg lekker vindt en in het land van bestemming niet verkrijgbaar zijn. Denk aan foto’s en etenswaren met een lange houdbaarheidsdatum.

Spaargeld

Spaar voor je vertrek. Niet alleen om een buffer voor onvoorziene zaken te hebben, maar ook om de mogelijkheid te hebben zo nu en dan eens terug te gaan naar Nederland. Zeker bij speciale dagen en bijzondere gelegenheden kan het gemis van vrienden en familie erg groot zijn. Reserveer hier extra geld voor in je budget, dan wordt de stap naar een korte vakantie een stuk kleiner. Alleen het idee dat je de mogelijkheid hiertoe hebt, kan de kans op heimwee al aanzienlijk verkleinen.

Praat erover

Last van heimwee hebben, brengt een gevoel van schaamte mee dat groot kan zijn. Je bent misschien bang dat mensen vinden dat je faalt. Of je twijfelt zelf waarom je de keuze hebt gemaakt om naar het buitenland te verhuizen. Hier klopt natuurlijk niets van. Steek dan ook het gevoel van heimwee niet onder stoelen of banken, maar praat erover. Praten lucht heel erg op en door je bloot te geven aan iemand, kom je vaak weer even met beide benen terug op aarde.

Het gaat maar niet over

Hoe je het went of keert, heimwee is vaak een tijdelijk gevoel. Natuurlijk heeft de ene persoon veel meer last van heimwee dan de ander en er is dan ook niets te zeggen over hoe lang je er last van blijft houden. Wellicht is je beeld van een leven terug in Nederland veel te rooskleurig gesteld. Probeer dan ook met een iets negatievere blik naar Nederland te kijken en schrijf deze punten op. Ook dat lijstje komt vroeg of laat wel weer van pas en we weten zeker dat je wel iets vindt waarom je niet terug wilt keren. Registreer je ook op onze nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte van nog meer bruikbare tips!