Wat moet je vooral niet doen wanneer je in het buitenland woont

Het is een grote stap om huis en haard te verlaten voor een avontuur in het buitenland. Je hebt alles al precies uitgestippeld en je plan ligt klaar om uit te voeren. Misschien heb je wel helemaal geen plan en is je plan slechts om te vertrekken en dan zie je wel waar het schip strandt. Voor beide uitgangspunten valt iets te zeggen, maar wij vertellen je graag wat je in ieder geval niet moet doen wanneer je naar het buitenland verhuist.

Alleen omgaan met Nederlanders

Het voelt erg vertrouwd om na aankomst in je nieuwe thuisland een groep Nederlanders op te zoeken en voor altijd in die veilige bubbel te blijven zitten. Dat is heel begrijpelijk want je hebt te maken met een vreemde omgeving, een andere taal en een nieuwe cultuur. Uiteraard kan het opzoeken van Nederlanders je helpen om de eerste moeilijke periode te doorstaan. Wellicht hebben ze tips en tricks voor je en kun je via hen nieuwe mensen ontmoeten. Dit is dan ook prima, maar probeer hier niet te lang aan vast te hangen en zoek ook contact met de lokale bevolking naast mensen met je eigen nationaliteit. Op deze manier leer je sneller de taal, de cultuur en heb je sneller het gevoel dat je nieuwe thuis ook je huis is. Volg een cursus of ga naar het lokale café en probeer op die manier tussen de lokale bevolking te komen. Voordat je het weet, heb je een heleboel nieuwe vrienden gemaakt.

Honkvast zijn

In de eerste weken of maanden is vooral de nieuwe situatie de afleiding die je hebt van het missen van dingen thuis. Je moet wennen aan je nieuwe omgeving en het gevoel hebben nu thuis te zijn. Dit zal als gevolg hebben dat je geneigd bent veel in je nieuwe eigen omgeving te blijven om zo snel mogelijk gewend. Zodra het nieuwe ervan af is, kun je het gevoel krijgen in een zwart gat terecht te komen. Je gaat dingen vanuit Nederland missen en je beseft je steeds meer dat je ver verwijderd van vrienden en familie waarbij het leven ook onverstoord doorgaat. Probeer dit gevoel voor te zijn en ga de deur uit. Leer niet alleen de nieuwe omgeving kennen, maar leer ook je nieuwe thuisland kennen. Misschien heb je zelfs wel de mogelijkheid wat buurlanden aan te doen. Reizen is een verrijking van je leven. Maak er dan ook gebruik van als je de kans hebt. Door jezelf op deze manier bezig te houden, leer je de mooie dingen van je nieuwe thuisland te waarderen en wellicht leer je ook nog eens nieuwe mensen kennen.

Niet op je budget letten

Een van de valkuilen van het verhuizen naar het buitenland, is een krap budget. Wanneer je niet op je budget let, zijn de financiële gevolgen niet te overzien. Maak dan ook een financiële planning. Hierin houd je bij wat je budget is, waar je het aan uitgegeven hebt en welke vaste lasten je hebt. Houd ook rekening met het feit dat je te allen tijde terug naar Nederland zou moeten kunnen gaan. Denk hierbij aan een noodgeval in de familie. Het bijhouden van je budget moet natuurlijk niet de boventoon gaan voeren, maar het is wel een heel belangrijk punt om rekening mee te houden. Heb je de ruimte in je budget, probeer dan vooral ook plezier te hebben. Niemand verhuist naar het buitenland om vervolgens het behang van de muren af te staren. Reserveer geld voor leuke uitstapjes, maar let vooral op of je dan nog genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen, boodschappen te doen en onvoorziene zaken te betalen.

Schrijf je vandaag nog in op onze nieuwsbrief en ontvang nog meer veel meer interessante informatie over emigreren, wonen en werken in het buitenland en openstaande vacatures!