Wonen en werken in Griekenland

Wonen en werken in Griekenland

Heel wat mensen reizen al jaren naar Griekenland, werden letterlijk verliefd op het land en dromen ervan om zich permanent in Griekenland te kunnen vestigen. Het klimaat is er het hele jaar fantastisch en aangenaam. Tevens bezit Griekenland een ontzettend rijke cultuur en de inwoners staan erom bekend dat ze zeer vriendelijk en gastvrij zijn. Maar op reis gaan en emigreren zijn twee verschillende dingen. Voordat je de grote stap zet, is het altijd belangrijk om vooraf informatie in te winnen. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste zaken op een rijtje.

De Checklist vooraf en wat te doen na AANKOMST IN GRIEKENLAND?

Zodra je in het vliegtuig naar Griekenland stapt, begint jouw buitenland avontuur. De ontdekkingsreis echter, is al begonnen nadat jij de keuze gemaakt had. Je zult namelijk het nodige voorbereidende werk moeten gaan doen en zo zijn er diverse zaken waar je rekening mee dient te houden. Denk hierbij aan het regelen van je vliegtickets of het op orde brengen van je diploma’s. Dit zijn natuurlijk enkele voorbeelden van waar je rekening mee kunt houden of alvast mentaal op kunt voorbereiden. Daarnaast is een checklist maken altijd een goede optie. Voor en na je vertrek, schrijf het op!

[pro_ad_display_adzone id=”2515″]

Voor je vertrek naar Griekenland:

Informatie inwinnen via het internet bij sites als die van de Europese Commissie over regelgeving en benodigde documenten

Houd vacaturepagina’s als Werkeninhetbuitenland.nl goed in de gaten. Regelmatig verschijnen hier leuke functies bij bedrijven die je helpen bij de verhuizing

Treed in contact met de ambassade om eventuele documenten of benodigde diploma’s te laten vertalen en te legaliseren. Dit is veel makkelijker om thuis te doen i.p.v. lokaal

Bij aankomst in Griekenland wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk je nieuwe omgeving verkennen. Dit is dan ook het ideale moment om het openbaar vervoer, postkantoor, winkels, leuke restaurantjes en gezellige kroegen te ontdekken. Maak ook gebruik van dit moment om je telefoon aan te sluiten op het Griekse net, zodat je niet verrast wordt met torenhoge telefoonrekeningen

Nadat je aangekomen bent in Griekenland:

Vind passende accommodatie. Gezien diverse werkgevers je vaak een helpende hand bieden of de eerste weken in een hotel onderbrengen, zal dit misschien niet voor iedereen het meest noodzakelijke onderdeel zijn. Echter geldt natuurlijk wel dat het eventjes kan duren voordat je iets vindt en daarom is het goed om gelijk te beginnen met zoeken.

In Griekenland dien je jezelf na aankomst te registeren bij het dichtstbijzijnde politiestation. Mits je langer wil blijven natuurlijk.

Wanneer je jezelf inschrijft bij of te maken krijgt met overheidsinstanties, dien je in het bezit te zijn van een
Identificatienummer voor de belasting (AFM) en een nummer voor sociale zekerheid (AMKA). De eerstgenoemde kun je aanvragen bij de Griekse belastingdienst met een geldig legitimatiebewijs dat aantoont dat je een EU-burger bent. Na je belasting nummer te hebben verkregen, kun je bij de Citizen Service Centres (CSC) je AMKA-nummer aanvragen.

Nadat je accommodatie gevonden hebt, is het belangrijk dat je een energieleverancier inschakelt om je aan te melden voor de elektriciteitsmeter. De rekening die je hiervoor ontvangt is inclusief kosten voor sanitaire voorzieningen en heffing voor publieke televisie.

Een ander onderdeel van de appartementenjacht is het aanmelden voor je watervoorzieningen. Dit kan bij een waterleiding- en zuiveringsbedrijf

VISUMAANVRAAG

GriekenlandAls lid van de EU kun je maximaal 6 maanden in Griekenland verblijven zonder dat je daar een verblijfsvergunning voor hoeft aan te vragen. Drie maanden is de standaard duur en mits je op zoek bent naar werk, mag je hier nog drie maanden aan toevoegen. Als Nederlands burger heb je bijvoorbeeld geen verblijfsvergunning nodig wanneer je alleen de zomermaanden wilt blijven. Uiteraard dien je wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs en paspoort. Wanneer je de intentie hebt om langer te blijven dan moet je ervoor zorgen dat moet je een verblijfsvergunning aanvragen.

Om deze vergunning te verkrijgen zal je over een aantal papieren en documenten moeten beschikken. Een werkgever kan je in dit geval natuurlijk altijd hulp bieden.
Ga je echter liever zelf op ontdekkingsreis, dan moet je:

  • Beschikken over een huur of koopcontract om aan te tonen dat je onderdak hebt
  • Een geregistreerd inkomen of eigen kapitaal hebben waarmee je aan kunt tonen dat je financieel gezond bent en in het land kunt verblijven.

Met de bovengenoemde gegevens kun je bij het lokale politiebureau een registratiecertificaat aanvragen. Met je verblijfsvergunning mag je als EU-burger in Griekenland blijven, ook zonder dat je werk hebt. Werkloosheid is mogelijk zolang je kunt aanttonen zelfvoorzienend te zijn en over genoeg kapitaal beschikt.

Voor een EU-burger is het relatief eenvouding om een verblijfsvergunning te ontvangen. Zodra je een arbeidsovereenkomst afsluit met een werkgever in Griekenland, dan kun je deze gebruiken voor het verkrijgen van een vergunning. Voor afhankelijke familieleden van de desbetreffende persoon gelden dezelfde voorwaarden.

GEZONDHEIDSZORG

Emigreer je naar Griekenland dan is het heel belangrijk (en aan te raden) om een goede bescherming in gezondheidszorg af te sluiten. De reden hiervoor is dat het Griekse ziekenfonds (IKA) heel wat minder dekking biedt dan het ziekenfonds in Nederland. Tevens is er ook veel minder keuze in goede gezondheidsinstellingen. Met een extra verzekering bepaal je de kwaliteit van de zorg die je zal krijgen.

WERKMOGELIJKHEDEN

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat Griekenland niet echt aantrekkelijk is om werk te vinden. De Griekse economie het zwaar, het land heeft hoge schulden en de werkloosheid is er vrij hoog. Dit is de voornaamste reden waarom we aanraden ervoor te zorgen dat je in Nederland al een vast inkomen hebt weten te bekomen. Op die manier vermijd je al een eerste grote teleurstelling en ook een hoop stress in het vinden van werk. In de zomermaanden ontvangt Griekenland ontzettend veel toeristen. In deze sector valt dan ook wel wat geld te verdienen, maar het blijft seizoengebonden. Als Nederlandstalige burger maak je een grote kans dat je in de toeristische sector zal terechtkomen. Voornamelijk op de meest favoriete en zeer populaire eilanden. Denk maar aan Lesbos, Kreta, Rhodos en het wat kleinere Zakynthos. Heb je een duikbrevet en al wat ervaring, dan kan je overwegen om duikinstructeur te worden. Andere mogelijkheden zijn zeilinstructeur of animator.

NEDERLANDSE GEMEENSCHAP IN GRIEKENLAND

Het komt vrij veel voor dat Nederlandse burgers naar Griekenland verhuizen om daar te gaan wonen en werken. Vaak gaat het om gepensioneerde mensen, maar ook jonge mensen die op zoek zijn naar avontuur, wagen meer en meer de sprong. Het is dan ook vrij logisch dat er zich door de jaren heen al een aardige Nederlandse gemeenschap heeft gevormd en zich heeft verspreid over het gehele land. Toch zal je de meeste Nederlanders tegenkomen op de eilanden en andere toeristische trekpleisters. Simpelweg omdat daar de werkgelegenheid het hoogst is. De bestaande organisaties en hun leden helpen je ook graag doorheen het integratieproces. Je aansluiten bij een organisatie of je inschrijven op onze nieuwsbrief kan het ideale hulpmiddel zijn bij problemen of vragen.

Griekenland