Wonen en werken in Ierland

Wonen en werken in Ierland

Het groene eiland is aantrekkelijk met een veelzijdige natuur en middeleeuwse steden en trekt ieder jaar talrijke toeristen aan, maar ook veel mensen die besluiten om voor langere tijd in Ierland te leven. De opkomende economie, evenals de vraag naar buitenlandse arbeidskrachten, maken Ierland een populaire bestemming voor mensen van alle beroepscategorieën. Echter, voordat de reis naar Ierland wordt gestart, moet je vertrouwd raken met de toegangsvoorwaarden en de eigenaardigheden van het land, zodat een optimale start in het buitenland lukt!

Aankomen in Ierland

Aangezien Ierland bij de EU hoort, hebben EU-burgers geen visum nodig en krijgen ze toegang met een paspoort of identiteitskaart. Ook een werkvisum is niet nodig. Door het vrije verkeer van personen, goederen en diensten in de EU kunnen Nederlandse burgers altijd werken in Ierland.

Meldplicht 

Er is in Ierland geen sprake van meldplicht. Als EU-burger kun je je in Ierland vestigen zonder je bij een instantie aan te melden. Wie meer dan 3 maanden in het land wil blijven, moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • met een baan starten of zelfstandige worden
  • over voldoende financiële middelen en een ziektekostenverzekering beschikken
  • een studie of een opleiding volgen

Het is ook voldoende wanneer een familielid aan een van deze punten voldoet.

Belangrijke identificatienummers

Van zodra je een baan gevonden hebt, moet je een Personal Public Service Nummer aanvragen. Het PPS is je persoonlijke referentienummer en wordt onder andere gevraagd voor aanvragen bij overheden, bij werkgevers, voor sociale verzekeringen en ook wanneer je in Ierland je rijbewijs wilt halen.

Het PPS kun je bij het voor de regio geldende Social Welfare Office aanvragen . Hiervoor kun je online een afspraak maken . Bij een afspraak moet je een paspoort of identiteitskaart meenemen, evenals een bewijs van je Ierse adres. Dat kan bijvoorbeeld een rekening van een officiële instantie zijn (water of elektriciteitsrekening), huurovereenkomst of een bevestiging van je verhuurder.

Bankrekening

Aangezien Ierland ook de Euro als valuta heeft, kun je de eerste weken zonder problemen gebruik maken van je Nederlandse bankrekening. Maar van zodra je gaat werken, moet je ook een Ierse bankrekening openen.

Het openen van een rekening is heel eenvoudig. Je doet dit het beste bij een bankfiliaal in de regio. Je hebt je ID-kaart of paspoort nodig en net als voor het PPS, een bewijs van je adres. Een vergelijking van verschillende banken vind je het bij de Irish Competition and Consumer Protection Commission. Daar vind je ook meer gedetailleerde informatie over het openen van een rekening .

Ziektekostenverzekering

Ierland heeft een openbaar gezondheidszorgsysteem , die door geëmigreerde EU-burgers op dezelfde manier kan worden gebruikt als de Ierse onderdanen. Dit geeft je toegang tot sociale zekerheid, ziektekostenverzekering, moederschapsuitkeringen en wettelijke pensioenregelingen.

De kosten voor een bezoek aan een arts moet je zelf betalen. De wachttijden voor een afspraak en behandeling zijn vaak lang. Niet alleen om deze reden kiest bijna de helft van de bevolking voor aanvullende particuliere ziektekostenverzekering. Veel bedrijven bieden hun werknemers een particuliere ziekteverzekering aan of in ieder geval een vergoeding hiervoor.

Mensen met een klein inkomen kunnen een Medical Card aanvragen en krijgen daarmee bepaalde diensten gratis.

Belasting/ Salaris

Het Ierse belastingstelsel is niet helemaal eenvoudig. Zodra je een arbeidsovereenkomst ondertekend, moet je een PPS aanvragen en deze aan je werkgever overdragen. Het is ook belangrijk om een ​​verklaring van belastingvermindering (loonbelastingaftrek) aan te vragen. Het formulier is verkrijgbaar bij de werkgever of bij het belastingkantoor. Na verwerking krijg je een Tax Credit Certificate . Dit is belangrijk om het bedrag van de inkomstenbelasting te bepalen dat afhankelijk is van het inkomen en de burgerlijke staat.

20% op bedragen tot: 40%
Alleenstaande € 33.800 bovenliggende
bedragen
Gehuwd/ Levenspartner
(een inkomen)
€ 42.800 bovenliggende
bedragen
Gehuwd/ Levenspartner
(twee inkomens)
tot € 67.600
(verhoging beperkt tot het bedrag van het tweede inkomen)
bovenliggende
bedragen
Alleenstaande/ Weduwe(naar) met kinderen € 37.800 bovenliggende
bedragen

Naast de inkomstenbelasting, worden ook sociale lasten en USC (Universal Social Charge) belastingen in mindering gebracht op het salaris.

Werken in Ierland

Arbeidsmarkt

Het percentage werklozen in Ierland ligt met ongeveer 6% onder het Europese gemiddelde. Door de lage belasting voor ondernemingen, is Ierland een belangrijke vestigingsplaats voor bekende ondernemingen, zoals Apple, Google, Facebook of IBM. Dublin is een van Europa’s grootste technologiecentrum en biedt veel banen, vooral op het gebied van IT. Maar er wordt niet alleen naar gekwalificeerd personeel gezocht, ook de farmaceutische en toeristische sector biedt veel kansen, ook voor buitenlandse geschoolde werknemers.

Doordat er veel internationale ondernemingen in Ierland zijn, is er behoefte aan personeel met kennis van de Nederlandse taal hoog. Naast IT-banen vind je veel banen in de verkoop en klantenservice.

Volgens de grondwet is het Iers nog steeds de eerste landstaal, maar slechts ongeveer een procent van de bevolking gebruikt het Iers nog dagelijks. Ongeveer 30 procent van de Ieren kan Iers spreken. De Ierse taal is alleen een vereiste in bepaalde beroepsgroepen, zoals bijvoorbeeld leraren. Engels is de tweede officiële taal en wordt door bijna elke Ier gesproken.

Vooral in het professionele leven is een goede kennis van het Engels vaak een vereiste om aangenomen te worden. Zelfs in het dagelijks leven is het niet meer mogelijk om verder te komen zonder het spreken van Engels. In het beginperiode is het normaal dat je moet wennen aan de Ierse uitspraak.

Arbeidsrecht

Het minimumloon bedraagt € 9,25 per uur en wordt in 2018 verhoogd naar € 9,55. De wekelijkse arbeidsduur mag doorgaans gemiddeld 48 uren bedragen. Dit betekent dat je wel meer dan 48 uren per week mag werken, maar dat dit dan weer met andere weken gecompenseerd moet worden. Het gemiddelde wordt bij de meeste beroepsgroepen in een tijdspanne van 4 maanden berekend. Voor bepaalde beroepsgroepen gelden 6 of 12 maanden. Wanneer je in een onderneming start, kan de werkgever een proeftijd van maximaal 12 maanden instellen. Medewerkers met een vast contract hebben aanspraak op 4 weken betaald verlof per jaar en 9 betaalde feestdagen. De opzegtermijn wordt bepaald op basis van hoelang iemand in dienst is bij een bedrijf.

Opzegtermijn
In dienst sinds Termijn
13 weken tot 2 jaar 1 week
2 tot 5 jaar 2 weken
5 tot 10 jaar 4 weken
10 tot 15 jaar 6 weken
meer dan 15 jaar 8 weken

Sollicitatie

Het belangrijkste voor een sollicitatie in Ierland is je levensloop. Deze omvat een tot twee pagina’s. Ook wanneer je voor een Nederlandse functie solliciteert, is het aan te raden om je bijlagen in het Engels bij te voegen. Getuigschriften en andere documenten moeten, indien mogelijk, ook vertaald zijn. Wanneer je niet zeker weet hoe je bepaalde graden vertalen moet, biedt de NARIC databank een overzicht met de overeenkomstige Ierse graden.

Leven

Wonen

Zoals in de meeste landen zijn ook de huren in de grote steden in Ierland erg hoog. Zeker in Dublin mag je hoge prijzen verwachten. Daar is het niet raar om als 30-jarige en een vaste baan nog in een gedeelde flat te wonen. Zo heb je de tijd om een ​​geschikte verblijfplaats te vinden en kun je een beetje geld sparen.

Hoe centraler je zoekt, hoe moeilijker het wordt om een woning te vinden. Je zult ongetwijfeld sneller iets vinden als je buiten de stad zoekt. Ook al betekent dit dat je dan langer naar je werk moet reizen, je krijgt daar vaak een betere woning dan in het centrum van de stad.

In Ierland is het gebruikelijk dat de appartementen gemeubileerd worden verhuurd. Je moet echter niet een hypermoderne inrichting verwachten. In het algemeen is de woonstandaard in Ierland lager dan wat men in andere landen gewend is. De borg voor een huurwoning bedraagt minimaal een maand huur. Wanneer je een woning huurt, mag de verhuurder de huurprijs voor de komende 2 jaar niet veranderen. Wordt de prijs daarna gewijzigd, dan moet de verhuurder je uiterlijk 90 dagen voor de prijsverandering hierover informeren. Daarna blijft de huurprijs opnieuw voor 2 jaar vaststaan.

Een alternatief voor huren kan kopen zijn. Het proces van een woning kopen in Ierland is echter een complex systeem. Het is dan ook raadzaam om een ervaren advocaat in te schakelen.

Kosten voor levensonderhoud

Niet alleen de huur, maar ook andere kosten voor levensonderhoud in Ierland zijn relatief hoog. Natuurlijk is het ook afhankelijk van waar je precies van plan bent te gaan wonen.

Amsterdam Dublin Cork Galway Donegal
1 liter melk € 1,08 € 0,97 € 0,88 € 0,88 € 0,93
1,5 liter water € 1,00 € 1,26 € 1,40 € 0,91 € 1,23
1 kg aardappelen € 1,61 € 1,49 € 1,19 € 0,91 € 1,00
Maandabonnement voor het openbaar vervoer € 90,00 € 121,30 € 81,00 € 71,50 € 100,00
Internet (maand) € 40,84 € 48,12 € 46,85 € 39,92 € 39,92
Bioscoop € 12,00 € 10,50 € 9,25 € 9,00 € 9,00
Sportschool (maand) € 36,32 € 41,43 € 42,98 € 37,76 € 26,00
Huur (1-kamer appartement) € 1 298,43 € 1.319,85 € 897,22 € 749,84 € 625,00

Bron: Numbeo

Verkeer

Net zoals in Groot-Brittannië rijdt men ook in Ierland links. Wie voor het eerst in het land is, zal goed in het verkeer moeten opletten. In Europa behaalde rijbewijzen zijn ook in Ierland geldig. Wie wil kan zijn rijbewijs in Ierland omruilen tegen een Iers rijbewijs. Dit kan bij de Ierse rijbewijsautoriteit gedaan worden.

Wie zijn auto mee naar Ierland wil nemen, moet zich eerst goed laten informeren. Het invoeren van een auto is duur en gaat gepaard met bureaucratische inspanningen . Bovendien is niet iedere auto geschikt om links te rijden.

Nederlanders in Ierland

In Ierland wonen verschillende nationaliteiten. Als je jezelf wilt informeren en sociaal wilt zijn, vind je vrij makkelijk expatgemeenschappen. Vooral op de werkplek zijn er vaak voldoende mogelijkheden om in contact te komen met gelijkgestemden of de lokale bevolking. Ook zijn er online groepen voor Nederlanders die in Ierland wonen of van plan zijn daar naartoe te emigreren. Bijvoorbeeld de Facebook-groep Nederlanders in Ierland .