Wonen en werken in Portugal

Wonen en werken in Portugal

Of je nu elke centimeter van Europa hebt afgereisd of nooit een voet buiten Nederland hebt gezet, wonen en werken in Portugal is echt een goed idee. Niet omdat er directe vluchten zijn naar en van Schiphol en je gemakkelijk naar huis kunt vliegen als je last van heimwee mocht krijgen. Maar omdat Portugal best wel een leuk land is. Er is zoveel meer in dit land te vinden dan goedkope wijn en mooi weer. Tevens zijn er een aantal dingen die het waard zijn om te weten voordat een (culturele) schok je in het gezicht slaat. Zowel op een goede als een slechte manier.

Aankomst in Portugal

Bij aankomst doe je alle dingen die je leven gemakkelijker zullen maken in Portugal. Allereerst raden we aan om met het openbaar vervoer rond te reizen. Het is goedkoop en help je al meteen om geld te besparen. Neem je toch liever een taxi, vergeet dan niet de chauffeurs te vragen om de meter in te schakelen, zodat ze geen poging kunnen wagen om je op te lichten. Portugal, Porto

Als Nederlandse burger mag je gaan en staan in Europa zonder je te moeten registreren. Blijf je langer dan 3 maanden in Portugal, dan moet je je verblijfsrecht verzekeren door je te registreren in het gemeentehuis van je woonplaats. Je krijgt hiervoor 30 dagen de tijd en ontvangt een certificaat eens te registratie is volbracht. Hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs, een bewijs van inkomen van de afgelopen 6 maanden, een inschrijvingsbewijs van de school (als je gaat studeren) en een ziekteverzekering nodig.

Visumaanvraag

Ben je niet van plan om je permanent in Portugal te vestigen, maar gewoon tijdelijk (bijv. seizoensarbeid), dan heb je als EU-burger geen verblijfsvergunning nodig.

Werk je langer dan 3 maanden en minder dan 12 maanden, dan moet je een tijdelijk visum aanvragen die goed is voor de duur van je contract. Dit tijdelijk visum kan verlengd worden.

Reis je naar Portugal om werk te vinden of een zaak over te nemen/ te starten, dan heb je 180 dagen de tijd om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Gezondheidszorg

Als je in Portugal woont en werkt en bijdraagt ​​aan de sociale zekerheid in Portugal, heb je recht op gesubsidieerde gezondheidszorg met een Portugese ziekteverzekeringskaart, hoewel veel expats ook een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering afsluiten in Portugal of zelfs expat-verzekeringen.

Het zorgsysteem in Portugal kan ingewikkeld zijn, maar biedt naar verluidt toegang tot een goed zorgstelsel dat door de Wereldgezondheidsorganisatie gerangschikt wordt als twaalfde beste ter wereld. Het Portugees zorgsysteem is de afgelopen jaren ook aanzienlijk verbeterd, hoewel sommige diensten nog steeds achterblijven met andere delen van Europa.

EU-burgers die vervroegd met pensioen gaan en naar Portugal verhuizen, kunnen in aanmerking komen voor gratis of gesubsidieerde gezondheidszorg voor maximaal 2 jaar.

Uiteraard blijf je ook gedekt met je Europese ziekteverzekeringskaart, die je toegang geeft tot gesubsidieerde gezondheidszorg onder dezelfde voorwaarden als de Portugese inwoners.

Werkmogelijkheden

Denk je naar Portugal te verhuizen om je fortuin te vinden, dan vrezen we voor een teleurstelling. De kansen op werk in Portugal zijn schaars, de werkloosheid is relatief hoog en de economie beweegt zich erg traag. De kans dat je in Portugal een baan vindt, wordt elk jaar kleiner. Maar je verhoogt je kansen als je de Portugese en Engelse taal machtig bent. Beide talen spreken, geeft je de mogelijkheid om het als leraar te proberen (met een internationaal erkend TESOL) of misschien zegt de vastgoedsector je wat? Ook de toeristische sector behoort tot de mogelijkheden.

Het goede nieuws is dat Portugal een tekort heeft aan werknemers in meer gespecialiseerde sectoren zoals geneeskunde, verpleging en informatietechnologie.

Nederlandse gemeenschappen in Portugal

In Nederland heb je misschien wel deel uitgemaakt van verschillende clubs en hobbygroepen of heb je vaak gesocialiseerd met gelijkgestemden, maar hoe zit het in Portugal?

De organisatie InterNations kan je aardig op weg helpen om andere Nederlanders in Portugal te ontmoeten. Regelmatig socialiseren met landgenoten is een essentieel onderdeel in het leven van een expat en helpt je ook om te wennen aan de Portugese mentaliteit en manier van leven.