Wonen en werken in Spanje

Wonen en werken in Spanje

Zon, zee, strand en altijd heerlijk weer, vrolijke mensen, goed eten en ontspanning. Dit is hoe heel wat mensen Spanje zien. Maar hoe zit het als je het Zuid-Europese land niet aandoet voor een vakantie, maar het je nieuwe thuis gaat worden? In dit artikel over wonen en werken in Spanje leggen we jou alles uit!

Het verblijfsrecht in Spanje

Door de op 1 januari 2005 in werking gestelde wet over het vrije verkeer van ingezetenen van de Europese Unie (§ 1 Vrije beweging/ EU) hebben ingezetenen van de Europese Unie het recht in SpanjeSpanje te wonen en te werken. Sinds 28 januari 2013 is hiervoor geen verblijfs- of werkvergunning meer nodig.

Als ingezetene van de Europese Unie die niet in loondienst is, moet je voldoende middelen van bestaan en een geldige ziektekostenverzekering aantonen. Hetzelfde geldt voor je familieleden. Voor een verblijf van langer dan drie maanden is een melding bij het registratiekantoor nodig.

Carrière maken in Spanje

Zoals in vele andere Europese landen is er ook in Spanje sprake van een tekort aan bepaalde vaardigheden. Dit heeft onder andere te maken met een tekortkoming in het onderwijssysteem wat vaak ontoereikend onderwijs in vreemde talen heeft. Anderzijds is het grootste deel van de Spaanse ondernemingen in de dienstverlenende sector actief, die allemaal, ondanks de crisis, nog altijd steeds meer streeft naar internationalisering.

Nederland is een belangrijk exportland voor Spanje. Daarom zijn veel ondernemingen op zoek naar Nederlandstalige medewerkers.

Expertise in de dienstverlenende sector

Het spreekt voor zich dat hoog gekwalificeerde vakmensen hier natuurlijk in het voordeel zijn. Maar vakkennis alleen is niet voldoende, aangezien er vooral bij ondernemingen, die actief zijn op de internationale markt, een uitstekende kennis van verschillende vreemde talen vereist is.

Ondernemingen die in de internationale uitwisseling werken, zijn onder andere advocatenkantoren, evenals in recht gespecialiseerde ondernemingen, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. In tijden van groeiende globalisering worden ook financiële analisten gevraagd, die over goede gefundeerde kennis van de internationale valutamarkt beschikken.

Veel internationale bedrijven zijn eigenlijk heel ruimdenkend in het aannemen van medewerkers uit andere landen.

Levensmiddelenindustrie en landbouw

De Spaanse landbouw klaagt over een extreem tekort op de arbeidsmarkt. Dienovereenkomstig zijn beroepen zoals technici van landbouwmachines van toepassing, experts op het gebied van bescherming van planten en andere vakmensen in de landbouw (bijvoorbeeld arbeidskrachten voor het oogsten).

In de voedselverwerkende industrie zijn vooral vakmensen op het gebied van groente en fruit heel erg welkom.

Wetenschappelijk-technische sector

In deze brede sector worden vooral technisch onderlegde professionals binnen de IT gezocht (IT-professionals, programmeurs, telecommunicatieprofessionals, grafische ontwerpers, controllers, enz). Het omvat echter ook vaardigheden binnen de sector van milieubescherming en recycleren, evenals de sector marketing en onderzoek.

Ambachtelijke beroepen en zelfstandigheid

Zelfs degenen die een goede technische achtergrond hebben en die een professionele opleiding hebben voltooid, kunnen snel vinden wat ze zoeken in Spanje, aangezien de belemmeringen voor zelfstandig ondernemerschap in Spanje relatief laag zijn.

Wie binnen een ander beroep zelfstandige wil worden, heeft ook goede kansen, aangezien 8% van de Spaanse ondernemingen kleine zelfstandigen zijn.

Onderwijssysteem

Het Spaanse onderwijssysteem kent een leerplicht voor kinderen tot en met 16 jaar. De schoolloopbaan van scholieren kent drie onderdelen: de „Educación primaria (vergelijkbaar met de basisschool) welke zes jaren omvat, de „Educación Secundaria Obligatoria“ (ESO), evenals een tweejarige doorloop voor gevorderden, die naar het behalen van het „Bachillerato“, het Baccalaureaat, leidt. Daarnaast kan na het afronden van de ESO ook een beroepsvormende richting („Ciclo formativo“) worden gekozen.

Op het gebied van hogere opleidingen hebben de meeste Spaanse universiteiten inmiddels het Bachelor/ Master systeem overgenomen. Desondanks is de hervorming van Bologna nog niet helemaal uitgevoerd, waardoor enkele universiteiten nog werken met het “Grado” en “Postgrado” systeem welke de studie nog voorziet van een graad in de stijl van een diploma.

Wanneer je aan een Spaanse universiteit studeert, betaal je over het algemeen ongeveer 800 tot 1000 euro per semester. Het spreekt voor zich dat voor privéscholen een hoger bedrag gevraagd kan worden.

Wonen en gezelschap

Buildingin Palma de MallorcaEen van de hoogste prioriteiten van het emigreren naar Spanje zou de zoektocht naar een woning moeten zijn. Zeker wanneer het om een grote stad als Madrid en Barcelona gaat, krijg je te maken met een groot tekort aan woningen. Daarnaast kun je schrikken van de enorm hoge prijzen, waarbij je in Madrid bijvoorbeeld al meer dan 500 euro betaalt voor een tweekamerappartement ver buiten het centrum van de stad.

Wie daarentegen een woning wil kopen, wordt blij van de prijzen die de laatste jaren duidelijk gedaald zijn. Vooral aan de Costa Blanca in het zuidoosten van het land, waar het woningaanbod zeer groot en de prijzen lager zijn.

De zoektocht naar een woning kun je beter ter plaatse doen, aangezien de Spaanse verhuurders veel waarde hechten aan persoonlijke ontmoetingen en bekend staan om hun openhartigheid en gastvriendelijkheid.

Bij de zoektocht naar huisvesting kunnen de woningbeurzen Fotocasa , Mastermas en Tucasa helpen.

Gezelschap

De Spanjaarden worden over het algemeen als een zeer ruimdenkend en gastvrij volk gezien. Er is bijna niets wat belangrijker is dan een eigen vriendenkring en sociale contacten (enchufes). De tijd die in de vriendenkring wordt doorgebracht, is een vast onderdeel van de dag, inclusief een bezoek aan bars en discotheken, het maken van excursies en samen eten en drinken.

Ook als buitenlander of nieuwkomer word je enthousiast in de vriendenkring opgenomen. De Spanjaarden zijn zeer behulpzaam en ondersteunen je graag wanneer je bijvoorbeeld bureaucratische hindernissen moet overwinnen.

Ook Spanjaarden van de oudere generatie zijn vaak zeer vriendelijk en wereldwijs, hoewel velen van hen tijdens de Franco-dictatuur uiterst conservatief onderwijs genoten.

Nederlanders in Spanje

Wie heimwee naar Nederland heeft, vindt bij de Nederlandse Vereniging Barcelona Nederlandse evenementen in Barcelona. Op Facebook zijn er groepen, zoals Nederlanders en Belgen in Spanje , waar je vragen kunt stellen over leven in Spanje of heel eenvoudig nieuwe contacten kunt leggen.

Spanje