Wonen en werken op Cyprus

Wonen en werken op Cyprus

Wil je meer zonneschijn in je leven? Dan is wonen en werken op het mooie Cyprus iets voor jou. Met maar liefst 340 dagen zon per jaar, zal je altijd dat fijne vakantiegevoel bij je dragen. Dit zorgt voor een fantastische smeltkroes van verschillende interessante culturen. Dat Cyprus een plekje in je hart verovert, staat vast.

De aankomst op Cyprus

Cyprus beaches

Registratie, verblijfsvergunning en belangrijke ID-nummers

EU-burgers hoeven zich de eerste drie maanden niet in te schijven op Cyprus. Ben je van plan om langer dan drie maanden op Cyprus te blijven, dan is het beter om je meteen te laten registreren als bewoner van Cyprus. Vaak helpen werkgevers op Cyprus je graag als je er niet uitkomt, maar het is niet ingewikkeld om je op het eiland in te schrijven.

Er zijn verschillende plaatsen waar je je als nieuwe burger op Cyprus kunt laten inschrijven. Hiervoor ga je naar Civil Registry and Migration Department (Nicosia) of een van de afdelingen van de Vreemdelingenpolitie (Limassol, Larnaca, Paphos, Famagusta). Het is van belang dat je een geldige identiteitskaart of paspoort meeneemt en dat je kunt aantonen over voldoende middelen te beschikken om jezelf te onderhouden, zoals bijvoorbeeld een arbeidscontract.

Op Cyprus word je automatisch als fiscaal burger gezien wanneer je een verblijfsvergunning hebt en minstens 183 dagen per jaar op Cyprus verblijft. In dat geval ben je belastingplichtig. Werkgevers die zijn aangesloten op het netwerk van Workwide zullen je op diverse manieren ondersteunen bij dergelijke administratieve verplichtingen. Erg prettig voor jou omdat ze de lokale regelgeving kennen. Hierdoor zal je geen zaken over het hoofd zien.

Een bankrekening openen

Ga je je definitief vestigen op Cyprus dan is een bankrekening onmisbaar. Het beste is om een bankrekening op Cyprus zelf te openen. Hierdoor voorkom je vertragingen in het storten van je salaris en andere administratieve problemen bij bijvoorbeeld het incasseren van rekeningen. En uiteindelijk is een bankrekening openen op Cyprus een hele kleine moeite. Wees wel kritisch waar je een rekening opent.

Verspreid over het eiland vind je verschillende banken met ieder zijn eigen tarieven en voorwaarden. Maak op basis daarvan een vergelijking. Met de Engelse taal kun je je prima redden bij de banken. Voor het openen van een bankrekening neem je in ieder geval een paspoort of identiteitskaart mee en een bewijs van inschrijving of iets anders waar je naam en adres op staat.

Zorgverzekering

Als expat meld je je bij het District Labour Office om in aanmerking te komen voor de gezondheidszorg die door de overheid is geregeld. Bij een individueel inkomen van maximaal €15.000 geniet je van verschillende medisch voordelen. Voor partners is dit maximale inkomen €30.000. Verdien je meer, dan kom je in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding van de medische kosten, zoals behandelingen en geneesmiddelen.

Naast voorgenoemde mogelijkheden, valt het ook aan te bevelen om zelf een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Hiermee heb je als voordeel ook gebruik te kunnen maken van de zorg van privéklinieken. Deze zorg is doorgaans wat beter dan de publieke zorg op Cyprus, alhoewel die zorg ook prima is. Sluit je op Cyprus een zorgverzekering af, vergelijk dan eerst de aanbieders onderling voor de beste keuze.

Belasting/salaris

Cyprus staat bekend als belastingparadijs. Je betaalt hier in verhouding tot Nederland bijzonder weinig inkomstenbelasting. Als expat heb je de eerste drie jaar van je verblijf op Cyprus nog eens extra aftrek op je inkomsten waardoor er weinig verschil tussen het bruto en netto salaris zit. Van je salaris wordt ook een deel van je pensioenpremie ingehouden. De rest zal door de overheid en de werkgever worden betaald.

  • 20% belasting bij een jaarinkomen tussen €19.501 en €28.000
  • 25% belasting bij een jaarinkomen tussen €28.001 en €36.300
  • 30% belasting bij een jaarinkomen tussen €36.301 en €60.000

Werken op Cyprus

Streets of Cyprus

Arbeidsmarkt

Werk vinden op Cyprus zou geen groot probleem voor je mogen zijn. Workwide heeft bijvoorbeeld een uitgebreid aanbod van diverse vacatures voor je klaar staan. Hier moet zonder twijfel de baan van je dromen tussen zitten. Bekijk dus snel het aanbod, maak je keuze en ga aan de slag met je sollicitatie. Houd in gedachten dat je droombaan op het zonovergoten Cyprus binnen handbereik ligt.

Beheers je de Engelse taal in woord en geschrift, dan zal je je prima redden op Cyprus. Sommige banen (in het Griekse deel) worden echter alleen aangeboden aan mensen die de Griekse taal goed beheersen. Een korte taalcursus zal in dat geval niet voldoende zijn om in aanmerking te komen voor een dergelijke functie. Niet getreurd, er blijft voldoende werk voor je over!

De economie op Cyprus ging lange tijd niet goed. In 2013 was er sprak van een recessie en nu lijkt Cyprus een goede groei door te maken. Dit is dan ook terug te zien in de werkgelegenheid. In de energiebranche en het toerisme is veel werk te vinden. Ook de scheepvaartsector ondergaat een flinke groei. Ligt jouw interesse hier, dan zal het geen moeite kosten een baan te vinden.

Internationale bedrijven worden op Cyprus met open armen ontvangen. Dit heeft een groei van het aantal Shared Service Centers en BPO’s tot gevolg. De SSC voert een specifieke taak binnen een bedrijf uit. Bij BPO’s worden die onderdelen daadwerkelijk uitbesteed. Payrolling is een goed voorbeeld van BPO. Wil jij werken op Cyprus dan is de kans aanwezig dat jij binnen een van deze sectoren te werk wordt gesteld.

Arbeidsrecht

Gemiddeld genomen duurt een werkweek op Cyprus 38 uur. Hierbij is er ook een maximum aantal uren vastgesteld. Je mag niet meer werken dan 48 uren, inclusief overwerk. Wil je werkgever dat je meer werkt, dan heb je het wettelijke recht dit te weigeren. Duurt je werkdag langer dan 6 uren, dan heb je recht om minstens 15 minuten je werkplek te verlaten om te pauzeren.

Een minimum maandloon op Cyprus bedraagt een kleine €1000. Word je als Nederlander te werk gesteld op Cyprus, dan verdien je doorgaans meer dan het minimum loon, zeker wanneer je gaat werken in een van de gewilde sectoren. Daarnaast is zoals gezegd de inkomstenbelasting erg laag waardoor je netto gezien veel overhoudt van je salaris. Verder wordt er niet veel ingehouden op je loon aan sociale voorzieningen.

Opzegtermijn

  • Werkgever: Contract van max. 1 jaar: 1 week, per jaar langer een week meer
  • Werknemer:Contract van 1 jaar: 1 week en bij 5 jaar 2 weken

Solliciteren

Hoog opgeleiden zijn bijzonder gewild op Cyprus. Heb je een academische opleiding, leg dan hier de nadruk op. Verder verloopt de schriftelijke sollicitatieprocedure zoals in Nederland. Vaak bestaat de mondelinge sollicitatieprocedure uit 2 of 3 gesprekken. Een werkgever stelt het op prijs als je onderzoek naar het bedrijf hebt gedaan. Daarnaast scoor je zeker extra punten als je een beetje Grieks spreekt.

Wonen

Cyprus aerial view

Accommodatie

Wil je voor je vertrek alles in kannen en kruiken hebben, dan kun je het beste al in Nederland op zoek gaan naar een woning op Cyprus. Natuurlijk kan dit ook wanneer je op Cyprus bent aangekomen, maar dan zal je mogelijk eerst tijdelijk in een hotel moeten verblijven. Dit kan behoorlijk op je budget drukken. Doe jezelf daarom een plezier en regel accommodatie voor vertrek.

De eerste stap is kiezen waar je op Cyprus gaat wonen. Het is voor EU-burgers het meest praktisch om op het Griekse deel te gaan wonen. Een van de mooiste plaatsen om te gaan wonen, is Paphos. Paphos ligt aan de Middellandse Zee en doet je denken aan een paradijs. Paphos is een stad die je in alle gemakken voorziet en waar je meerdere expats zal ontmoeten.

Natuurlijk is er meer moois te vinden op Cyprus en ben je niet alleen gebonden aan Paphos om te wonen. Oriënteer je dan ook eerst eens in het land om te ontdekken waar je het liefste woont, mits je niet al gebonden bent aan een locatie vanwege je werk natuurlijk. Het vinden van een woning op Cyprus zal gezien het grote aanbod niet al teveel moeite moeten kosten.

De huur van huizen en appartementen op Cyprus is laag te noemen. Woningen worden aangeboden op internet of via advertenties in de krant. Het is nog makkelijker om een makelaar in te schakelen bij de zoektocht naar accommodatie op Cyprus. Je betaalt hier wel voor, maar zij kennen als beste de omgeving en het aanbod. Iedere makelaar is gespecialiseerd in een specifieke regio.

Kosten voor levensonderhoud

Vergelijk je de kosten voor levensonderhoud op Cyprus met die in Nederland, dan is alles op Cyprus veel goedkoper. De vaste lasten zoals huur en nutsvoorzieningen kosten op Cyprus veel minder. Voor je boodschappen betaal je op Cyprus ongeveer net zoveel als in Nederland. Ook uit eten gaan is op Cyprus een stuk goedkoper dan in Nederland. Durf jezelf dan ook eens te trakteren.

Verkeer op Cyprus

Op Cyprus wordt er aan de linkerzijde van de weg gereden. Rijd je hier met een Nederlandse auto, zorg dan dat je koplampen goed ingesteld zijn. Bij binnenkomst in het land met een voertuig met Nederlands kenteken, zal een C104O formulier door de douane worden afgegeven. Dit formulier dien je altijd bij je te hebben, de politie kan er naar vragen. Een defensieve rijstijl op Cyprus wordt aanbevolen.

Een auto invoeren op Cyprus kan, maar wellicht is het een goedkopere oplossing om ter plekke een auto te kopen. Ben je niet van plan om erg veel gebruik te maken van een auto, huur er dan zo nu en dan eentje. Ook het openbaar vervoer is hier goed geregeld. Er zijn geen treinverbindingen, maar met bussen wordt je comfortabel op je bestemming gebracht.

Nederlanders op Cyprus

Nicosia en Paphos zijn voorbeelden van steden waar je andere expats kunt ontmoeten. Online zijn er veel fora waar mensen te vinden zijn die met veel plezier meer vertellen over hun leven als expat. Hier leer je veel van en trap je niet in dezelfde valkuilen als je voorgangers. Door je op dergelijke fora aan te melden voor vertrek, bezorg je jezelf al een voorsprong.