Wonen en werken op Malta

Wonen en werken op Malta

Het kleine eiland met slechts 430.000 inwoners dat sinds 2004 een lidstaat van de Europese Unie is en sinds 2008 ook de Euro als betaalmiddel heeft, wordt steeds populairder bij emigranten. Naast het buitengewoon goede klimaat, de rijke geschiedenis en de fascinerende mediterrane cultuur biedt Malta ook heel veel op het gebied van werkgelegenheid en levenskwaliteit voor mensen die niet alleen hun zomervakantie willen doorbrengen. Talloze internationale bedrijven hebben hier hun productiefaciliteiten en het eiland in de Middellandse Zee heeft zich ook als centrum voor de gokindustrie ontwikkelt door online gokken te licentiëren. Dit maakt Malta een erg interessant land om op te wonen en werken!

Aankomen op Malta

MaltaWerkzoekenden uit andere EU-landen hebben geen visum en werkvergunning nodig om op Malta te mogen werken. Volgens richtlijnen van de Europese Unie hebben onderdanen van alle EU-landen (met uitzondering van Kroatië) het recht van vestiging.

Meldplicht en belangrijke identificatienummers

Wie als EU-burger meer dan 3 maanden op Malta wil wonen en werken, heeft in ieder geval een  eResidence kaart nodig van de Maltese regering. De kaart is heel gemakkelijk te krijgen via de lokale autoriteiten en bevestigt dat je op Malta woont. Met de kaart worden veel alledaagse dingen eenvoudiger, zoals het openen van een bankrekening. Om te kunnen werken heb je een sociaal verzekeringsnummer nodig. Dit kun je direct bij het kantoor sociale zekerheid aanvragen.

Bankrekening

Ook als je bij de start je eigen Nederlandse rekening verder kunt gebruiken, is het beter om op lange termijn een lokale bankrekening te hebben. Je salaris wordt meestal overgemaakt naar je bankrekening. De gemakkelijkste manier om een ​rekening te openen, is wanneer je al een eResidence-kaart hebt. Deze kan worden gebruikt als identiteitsbewijs, terwijl tegelijkertijd wordt bewezen dat je op Malta woont of van plan bent om er op latere termijn te leven. Daarnaast heb je mogelijk een bewijs van domicilie of een arbeidscontract nodig. Sommige banken hebben ook een brief van je vorige bank nodig. Iets waar de bank zelf voor zorgt.

Ziektekostenverzekering

De gezondheidszorg op Malta staat hoog aangeschreven. De basisverzorging wordt door de staat geregeld en is voor iedere inwoner beschikbaar. Voor de sociaal zwakkeren en de chronisch zieken zijn er kosteloze behandelingen.

Wie zich extra wil verzekeren, kan ook een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering afsluiten.

Belasting/ Salaris

Het minimumloon op Malta ligt rond de € 735,63 per maand. De lonen op Malta zijn vrij laag. Het gemiddelde inkomen ligt rond de € 16.000 bruto. Over het algemeen wordt er in de horeca vrij slecht betaald. De inkomstenbelasting ligt tussen de 0% en 35%. De belastingtarieven worden bepaald aan de hand van inkomen en gezinssamenstelling. De actuele belastingtarieven vind je op de website van de IRD . Naast de inkomstenbelasting volgt ongeveer 10% socialezekerheidsbijdragen.

Werken

Arbeidsmarkt

Maltees en Engels zijn gelijkwaardige officiële talen op Malta. Maltees zelf is erg moeilijk om te leren en heel weinig buitenlanders spreken het vloeiend. Iedereen die Engels spreekt, kan zonder problemen met het leven op Malta omgaan, omdat elke Maltezer ook Engels spreekt. Straatnaamborden, vormen etc. zijn in het Engels of in twee talen weergegeven.

Vooral de online gaming industrie is op zoek naar een hoop arbeidskrachten die goed Nederlands praten en graag op Malta willen wonen. Deze banen zijn vaak startposities omdat de online gokindustrie nog relatief nieuw is voor Malta. Gokken is nog maar een paar jaar op Malta gelicenseerd, dus deze bedrijven bieden zeer goede mogelijkheden voor vooruitgang en een echt professioneel perspectief. De online gaming-industrie is ook op zoek naar opgeleide professionals in marketing, vertaling, informatietechnologie, accounting en vele andere gebieden.

De vakgebieden waar de meeste mensen worden gezocht zijn callcenter agenten, obers, hotelmedewerkers en schoonmaakmedewerkers.

Opleiding

Op het eiland worden goed opgeleide mensen gezocht. Wie een opleiding heeft afgerond of heeft gestudeerd, heeft aanzienlijk grotere kansen op de arbeidsmarkt van Malta. Er is een grote behoefte aan universitair afgestudeerden van verschillende disciplines en medewerkers met diepgaande kennis. Maar ook professionele ervaring en verschillende branchespecifieke trainingen en certificaten zijn welkom. Een ander voordeel bij het solliciteren op het eiland kan worden bereikt met extra vaardigheden in vreemde talen, aangezien bijna alle bedrijven internationaal georiënteerd zijn. Vanwege het tekort aan geschoolde arbeidskrachten in sommige gebieden, zijn er nu ook enkele aanbiedingen op Malta voor de kwalificatie van werkende mensen, die het bijvoorbeeld mogelijk maken bepaalde certificaten te verwerven.

Arbeidsrecht

Wanneer je in dienst treedt op Malta, moet je binnen 8 dagen na indiensttreding je arbeidsovereenkomst hebben ontvangen. In veel bedrijven is een proeftijd mogelijk. Deze mag maximaal 6 maanden duren, voor hogere functies ook langer. Het salaris wordt om de 4 weken uitbetaald.

Op Malta maak je aanspraak op 24 betaalde verlofdagen (bij een 5-daagse werkweek/ 40 uren per week). Daarnaast is er sprake van 14 betaalde feestdagen. Valt een feestdag in een weekend dan komt deze te vervallen. Combineer je verlof- en feestdagen dan kom je op een totaal van 38 dagen. Hierdoor komt Malta op de eerste plaats in Europa, samen met Oostenrijk.

De opzegtermijn wordt bepaald door hoelang iemand voor een bedrijf werkzaam is geweest.

Meer dan een maand, minder dan 6 maanden Een week
Meer dan 6 maanden, minder dan 2 jaar 2 weken
Meer dan 2 jaar, minder dan 4 jaar 4 weken
Meer dan 4 jaar, minder dan 7 jaar 8 weken
Meer dan 7 jaar 8 weken + 1 week
per volledig werkjaar (maximaal 12 weken)

Sollicitatie

Wanneer je solliciteert naar een baan op Malta, dan moet je je brief en CV in het Engels vertalen, met bijbehorende getuigschriften en certificaten. Het is belangrijk dat je je alleen op relevante informatie concentreert. Je CV mag niet langer dan 2 pagina’s zijn en moet de meest recente functies, relevante opleidingen, vaardigheden en talenkennis bevatten.

Leven

Wonen

De hoogte van de huur wordt op Malta bepaald door de locatie. De meeste banen zijn te vinden in het gebied rond de hoofdstad Valletta. Een 1-kamer appartement kost tussen de €500 en €800 huur. De steden Sliema, St Julians, Gzira en Valletta hebben de hoogste huren. Het wordt goedkoper wanneer je meer naar het noorden van het eiland gaat: Mellieha, St Paul’s Bay, Qawra en Bugibba. Andere betaalbare appartementen vind je in Vittoriosa, Senglea, Cospicua, Marsaxlokk, Birzebbugia en Marsaskala. De meest gunstige twee- of driekamerappartementen vind je ook in het zuiden.  Malta

De steden in het midden van Malta liggen zo dicht bij elkaar, dat men vaak niet eens doorheeft bij de volgende stad te zijn. Het eiland is ook niet groot. Malta is slechts 30 km lang.

Overal op het eiland zijn de appartementen gemeubileerd en kunnen direct na ondertekening van het huurcontract betrokken worden. Internet, sites voor onroerend goed, Facebook groepen en dagbladen zijn goede middelen om te gebruiken in je zoektocht naar een woning. Wie zich de inspanning van zelf zoeken wil besparen, kan ook een makelaar inschakelen. Dat kost dan wel weer geld, maar meestal vind je zo sneller een woning.

Vooral bij de zoektocht naar woningen moet je alert zijn voor oplichters. Je kunt beter ter plaatse een woning zoeken. Op die manier kun je zelf de woning bekijken en de verhuurder of makelaar ontmoeten. Betaal nooit geld vooruit, zonder iets gezien te hebben!

Vennootschap

Malta is niet alleen vanwege het Middellandse Zeeklimaat een aangename en mooie locatie om te leven. Het Britse erfgoed is goed vertegenwoordigd en heeft het eiland een goede administratieve organisatie gebracht. Ook zijn sinds de toetreding tot de Europese Unie de infrastructuur en de levensstandaard aanzienlijk verbeterd op Malta. De hoofdstad, Valletta, die gemakkelijk vanaf iedere locatie op het eiland te bereiken is, biedt alle moderne faciliteiten van een grote stad, evenals een luchthaven en een haven. In de afgelopen jaren zijn er op Malta vele nieuwe appartementen en huizen gebouwd die voldoen aan de Centraal-Europese norm.

De mensen zijn ontspannen en het openbare leven is wat trager vanwege de hoge temperaturen. Autoriteiten, evenals de postdienst worden als betrouwbaar beschouwd, maar traag. De mensen zijn vriendelijk en ruimdenkend. Het leven op Malta is relatief veilig in vergelijking met de meeste andere Europese landen. Met uitzondering van kleine criminaliteit in de toeristische gebieden, is de criminaliteit op Malta erg laag.

Tijdens je vrije tijd kun je heel wat watersporten beoefenen op Malta. Op meerdere locaties op het eiland is een bruisend nachtleven te vinden en de mogelijkheden om het eiland te verkennen zijn talrijk, zoals met de veerboot naar Gozo of Sicilië varen. In de zomer biedt Malta de lokale bevolking en toeristen niet alleen stranden, maar ook tal van festivals en andere evenementen.

Kosten voor levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud op Malta zijn iets lager dan in Nederland Het loonniveau is echter ook een stuk lager.

Vele ondernemingen bieden hun medewerkers verschillende voordelen, zoals een lidmaatschap van de sportschool of kortingsbonnen van restaurants.

Amsterdam Sliema
1 liter melk € 1,08 € 0,88
1,5 liter water € 1,00 € 0,70
1 kg aardappelen € 1,61 € 1,20
Maandabonnement openbaar vervoer € 90,00 € 26,00
Internet (maand) € 40,84 € 24,75
Bioscoop € 12,00 € 8,00
Sportschool (maand) € 36,32 € 50,00
Huur (1-kamer appartement) € 1 298,43 € 676,77

Bron: Numbeo

Verkeer

Net zoals in Groot-Brittannië rijdt men ook op Malta links. Daaraan moet je ongetwijfeld eerst wennen. In je eerste dagen op Malta zul je daar bijzonder waakzaam op moeten zijn. Je moet goed nadenken over het feit of je je auto naar Malta wilt brengen. Als je bent geregistreerd als bewoner, moet je je auto binnen 7 dagen registreren, anders krijg je een boete.

De busverbinding is goed geregeld, treinen zijn er echter niet op het eiland. Ondanks een goed netwerk van openbaar vervoer en goedkope tickets op Malta, is er toch nog veel autoverkeer. Veel bussen rijden slechts om de 30 minuten en door de vele haltes onderweg duurt de reis relatief lang. De verkeersdichtheid verhoogt het probleem van lange reistijden verder en verhoogt de vertraging van bussen.

Nederlanders op Malta

Facebookgroepen zijn handig om contacten te vinden en informatie te krijgen. In de groep Nederlanders op Malta kun je andere Nederlanders ontmoeten die al op Malta wonen of van plan zijn er naartoe te verhuizen.

Mellieha Malta