Zakencultuur in Oost-Europa

Veel jonge professionals verhuizen naar Oost-Europa om zich in de competitieve markt te storten. Als je je ook geroepen voelt door de lagere maandlasten en aantrekkelijke levensstijl, overweeg dan ook eens om naar Oost-Europa te verhuizen. Echter kan zaken doen in een plek met andere culturele waarden ook voor onverwachte problemen zorgen. In dit artikel lees je over de de zakencultuur in Oost-Europa.

Beleefdheidsregels

Het belangrijkste om te onthouden is punctualiteit. Zorg altijd dat je op tijd bent! 15 minuten laat zal geen grote ramp zijn, maar je zal zeker geen goede indruk achter laten.

In Nederland ben je wellicht gewend aan korte lijnen en een platte organisatiestructuur. In Polen bijvoorbeeld, zijn formaliteiten belangrijk. Transparantie en directheid worden wel degelijk gewaardeerd, maar het is altijd beter om diplomatieker te zijn, zodat je zeker weet dat je niemand beledigt.

Bij het groeten van nieuwe zakenpartners begin je altijd met een stevige handdruk en oogcontact. Ook als er veel mensen aanwezig zijn, zorg je dat je iedereen individueel begroet. In tegenstelling tot Nederland gelden in Oost-Europa bepaalde omgangsvormen omtrent geslacht.  Zo kunnen dames een handkus ontvangen als teken van respect. Voor de heren geldt dat het vaak beter is te wachten tot de dame in kwestie haar hand uitsteekt.

De omgang

In Oost-Europa is het belangrijk dat je je zakenpartners leert kennen. Persoonlijke communicatie en een sociale activiteiten worden daarbij vooral gewaardeerd. In veel gevallen zullen onderhandelingen niet plaatsvinden mits er een vorm van persoonlijke connectie bestaat tussen jou en je partners. In bepaalde landen, zoals Hongarije is het nog een gewoonte te roken tijdens zakendiners, maar nooit tijdens een officiële gelegenheid.

Aanspreekvormen

Door heel Oost-Europa is het gebruikelijk dat je collega’s aanspreekt met officiële titels. Het is dan ook beter om je aan de formaliteiten te houden tot anders aangegeven wordt.

Hiërarchie

Veel Oost-Europese bedrijven gebruik van een strakke hiërarchie. Dit in tegenstelling tot veel Nederlandse bedrijfen. Blijf galant, formeel en punctueel maar kijk er niet van op als leidinggevenden dat niet altijd zijn. Deze kunnen rustig 20 minuten laat zijn of een totaal andere houding aannemen.

Kleding

Op de werkvloer, tijdens zakendiners en tijdens evenementen, de dresscode is altijd formeel. Dit betekent veelal een pak voor zowel mannen als vrouwen. Zorg dus dat je er netjes en verzorgd uitziet. De meeste bedrijven hebben kleding opgenomen in de reglementen, maar in steeds meer kantoren tref je vandaag de dag ook ‘Casual Friday’aan.

Niets om je zorgen over te  maken

Onthou dat dit slechts suggesties zijn. Uiteraard weten jouw zakenpartners ook dat je uit een ander land komt en zullen ze eventueel ‘incorrect’ gedrag eenvoudiger vergeven.

TIP: Neem een klein geschenk mee naar de eerste bijeenkomst als teken van respect. Geen duur item, maar meer een souvenir uit Nederland, een goede kaas, likeur, goede pen etc. Mocht je zelf een relatiegeschenk ontvangen, open het dan gelijk en uit je dankbaarheid!